Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 7150.900 - Pieczony łosoś z sosem z zielonego pieprzu i blanszowanymi warzywami
Pieczony łosoś z sosem z zielonego pieprzu i blanszowanymi warzywami
  • 7150.900 - Pieczony łosoś z sosem z zielonego pieprzu i blanszowanymi warzywami

Dziś zapraszam na przepis na wyśmienity i szybki w przygotowaniu obiad. Pieczony łosoś z sosem z zielonego pieprzu i blanszowanymi warzywami. Przepyszny filet z łososia polany aromatycznym sosem, a do tego blanszowane warzywa i fenomenalne puree z ziemniaków i marchewki. To musi być pyszne!

Pieczony łosoś z sosem z zielonego pieprzu i blanszowanymi warzywami

Składniki na pieczonego łososia:

  • 2 filety z łososia (po ok. 150 g sztuka)
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz biały
  • 4 gałązki koperku
  • 2 plasterki cytryny

 

Składniki na puree z ziemniaków i marchewki:

  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • biały pieprz
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru

 

Składniki na sos z zielonego pieprzu

  • 150 ml śmietanki 30%
  • 75 ml białego wina
  • 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

 

Składniki na blanszowane warzywa:

  • 1 marchewka
  • 2 białe części z pora
  • 100 g wędzonego boczku w plasterkach

 Łososia wyjmujemy z foli i podajemy z puree z ziemniaków i marchewki, sosem z zielonego pieprzu i blanszowanymi warzywami.

Przygotowanie puree z ziemniaków i marchewki:

Ziemniaki i marchew obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku podgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i smażymy kilka minut. Zalewamy mlekiem, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz i dusimy ok. 30-40 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar mleka, dodajemy imbir i gałkę muszkatołową i miksujemy na puree.

 

Przygotowanie pieczonego łososia:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Filety z łososia, płuczemy, oczyszczamy i przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Na wierzch kładziemy gałązki koperku i plasterek cytryny. Każdy filet oddzielnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 20-25 minut. Po tym czasie możemy otworzyć folię i podpiec łososie przez 5 minut.

Łososia wyjmujemy z foli i podajemy z puree z ziemniaków i marchewki, sosem z zielonego pieprzu i blanszowanymi warzywami. 

Przygotowanie blanszowanych warzyw:

Marchewkę obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki – najlepiej użyć mandoliny lub obieraczki do warzyw. Plasterki marchewki kroimy w cienkie słupki/słomki. Pora kroimy w 3-4 cm kawałki. Warzywa blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie kilka minut, a następnie schładzamy w zimnej wodzie i odsączamy.

Marchewki odkładamy, a pora owijamy plasterkami boczku, spinami wykałaczkami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na kilka minut (baczek ma się zarumienić).

Łososia wyjmujemy z foli i podajemy z puree z ziemniaków i marchewki, sosem z zielonego pieprzu i blanszowanymi warzywami.

Przygotowanie sosu z zielonego pieprzu:

W rondelku doprowadzamy wino do wrzenia i redukujemy o połowę. Dodajemy śmietankę, zielony pieprz i sos sojowy i gotujemy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Łososia wyjmujemy z foli i podajemy z puree z ziemniaków i marchewki, sosem z zielonego pieprzu i blanszowanymi warzywami.

Łososia wyjmujemy z foli i podajemy z puree z ziemniaków i marchewki, sosem z zielonego pieprzu i blanszowanymi warzywami.

Pozostaw odpowiedź