Dziś zapraszam na przepis na wyśmienity i szybki w przygotowaniu obiad. Pieczony łosoś z sosem z zielonego pieprzu i blanszowanymi warzywami. Przepyszny filet z łososia polany aromatycznym sosem, a do tego blanszowane warzywa i fenomenalne puree z ziemniaków i marchewki. To musi być pyszne!
Składniki na pieczonego łososia:
- 2 filety z łososia (po ok. 150 g sztuka)
- sok z ½ cytryny
- sól
- pieprz biały
- 4 gałązki koperku
- 2 plasterki cytryny
Składniki na puree z ziemniaków i marchewki:
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- sól
- biały pieprz
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru
Składniki na sos z zielonego pieprzu
- 150 ml śmietanki 30%
- 75 ml białego wina
- 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól
- pieprz
Składniki na blanszowane warzywa:
- 1 marchewka
- 2 białe części z pora
- 100 g wędzonego boczku w plasterkach
Przygotowanie puree z ziemniaków i marchewki:
Ziemniaki i marchew obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku podgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i smażymy kilka minut. Zalewamy mlekiem, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz i dusimy ok. 30-40 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar mleka, dodajemy imbir i gałkę muszkatołową i miksujemy na puree.
Przygotowanie pieczonego łososia:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Filety z łososia, płuczemy, oczyszczamy i przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Na wierzch kładziemy gałązki koperku i plasterek cytryny. Każdy filet oddzielnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 20-25 minut. Po tym czasie możemy otworzyć folię i podpiec łososie przez 5 minut.
Przygotowanie blanszowanych warzyw:
Marchewkę obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki – najlepiej użyć mandoliny lub obieraczki do warzyw. Plasterki marchewki kroimy w cienkie słupki/słomki. Pora kroimy w 3-4 cm kawałki. Warzywa blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie kilka minut, a następnie schładzamy w zimnej wodzie i odsączamy.
Marchewki odkładamy, a pora owijamy plasterkami boczku, spinami wykałaczkami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na kilka minut (baczek ma się zarumienić).
Przygotowanie sosu z zielonego pieprzu:
W rondelku doprowadzamy wino do wrzenia i redukujemy o połowę. Dodajemy śmietankę, zielony pieprz i sos sojowy i gotujemy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Łososia wyjmujemy z foli i podajemy z puree z ziemniaków i marchewki, sosem z zielonego pieprzu i blanszowanymi warzywami.