Jabłka w cieście z orzechami i rodzynkami są idealne jeśli macie ochotę na coś słodkiego, a w domu nic nie ma! Robi się je bardzo szybko i są naprawę smaczne. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, posypane dużą ilością cukru pudru.
Składniki:
- 185 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 duże jajka (roztrzepane)
- 160 ml mleka
- 1 łyżka oleju
- ok. 3 szklanek jabłek obranych i pokrojonych w dość drobne kawałki
- 50 g rodzynek
- 40 g orzechów włoskich posiekanych drobno
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Rodzynki przebieramy i zalewamy gorąca wodą. Odstawiamy na kilka minut. Odcedzamy.
W misce mieszamy mąkę, cukier i cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Dodajemy roztrzepane jajka, mleko i łyżkę oleju mieszany. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Do ciasta dodajemy jabłka pokrojone w małe kawałki, rodzynki i posiekane orzechy. Dobrze mieszamy aby wszystko było pokryte ciastem.
Smażymy na oleju z obu stron aż ciasto się zarumieni, a następnie odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem!