Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9552.900 - Jabłka w cieście z orzechami i rodzynkami
Jabłka w cieście z orzechami i rodzynkami
  • 9552.900 - Jabłka w cieście z orzechami i rodzynkami

Jabłka w cieście z orzechami i rodzynkami są idealne jeśli macie ochotę na coś słodkiego, a w domu nic nie ma! Robi się je bardzo szybko i są naprawę smaczne. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, posypane dużą ilością cukru pudru.

9564.900 - Jabłka w cieście z orzechami i rodzynkami

Składniki:

  • 185 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 duże jajka (roztrzepane)
  • 160 ml mleka
  • 1 łyżka oleju
  • ok. 3 szklanek jabłek obranych i pokrojonych w dość drobne kawałki
  • 50 g rodzynek
  • 40 g orzechów włoskich posiekanych drobno

 

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

 9541.900 - Jabłka w cieście z orzechami i rodzynkami

Rodzynki przebieramy i zalewamy gorąca wodą. Odstawiamy na kilka minut. Odcedzamy.

W misce mieszamy mąkę, cukier i cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Dodajemy roztrzepane jajka, mleko i łyżkę oleju mieszany. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Do ciasta dodajemy jabłka pokrojone w małe kawałki, rodzynki i posiekane orzechy. Dobrze mieszamy aby wszystko było pokryte ciastem.

Smażymy na oleju z obu stron aż ciasto się zarumieni, a następnie odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem!

9543.900 - Jabłka w cieście z orzechami i rodzynkami

Pozostaw odpowiedź