Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 5475.900 - Jagodowe pancakes
Jagodowe pancakes
  • 5475.900 - Jagodowe pancakes

Puszyste, mięciutkie, jagodowe pancakes są idealne na śniadanie! Jagodowe placki idealnie smakują z każdymi sezonowymi owocami. Po takim śniadaniu dzień będzie udany. Polecam!

Jagodowe pancakes

Składniki:

  • 337 ml mleka
  • 260 g mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 szklanka świeżych jagód lub borówek

 

Dodatkowo:

  • tłuszcz po smażenia
  • cukier puder

 

Jagodowe pancakes

Przygotowanie:

Mleko ubijamy z jajkiem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy cukier puder i ubite mleko z jajkiem. Mieszamy aż cisto będzie jednolite. Na koniec dodajemy jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Patelnię smarujemy masłem, smażymy jagodowe pancakes na średnim ogniu ok. 3-4 minut z każdej strony.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Jagodowe pancakes

Jagodowe pancakes

Pozostaw odpowiedź