Puszyste, mięciutkie, jagodowe pancakes są idealne na śniadanie! Jagodowe placki idealnie smakują z każdymi sezonowymi owocami. Po takim śniadaniu dzień będzie udany. Polecam!
Składniki:
- 337 ml mleka
- 260 g mąki tortowej
- 1 jajko
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g cukru pudru
- 1 szklanka świeżych jagód lub borówek
Dodatkowo:
- tłuszcz po smażenia
- cukier puder
Przygotowanie:
Mleko ubijamy z jajkiem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy cukier puder i ubite mleko z jajkiem. Mieszamy aż cisto będzie jednolite. Na koniec dodajemy jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Patelnię smarujemy masłem, smażymy jagodowe pancakes na średnim ogniu ok. 3-4 minut z każdej strony.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.