Bardzo lubię przygotowywać różne dania i desery w kokilkach (foremkach do zapiekania). Dziś postanowiłam zapiec w nich jajka. Jajka zapiekane, a dokładniej masa serowo jajeczna z ulubionymi dodatkami jest idealna na pożywne śniadanie. Świetnie sprawdza się również w roli przystawki 🙂 W jednej małej kokilce znalazło się wszystko co potrzebne, aby nasz organizm miał energie na cały dzień. Ciemne pieczywo, jajka, ser i warzywa podane na ciepło.. Mmniam…
Składniki na 4 porcje:
- 2-3 kromki pieczywa ciemnego pełnoziarnistego
- kilka różyczek brokuła
- 1 ogórek konserwowy
- kawałek papryki konserwowej
- 25 g sera pleśniowego (użyłam złoty lazur)
- 50 g żółtego sera startego na tarce
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 4 łyżki śmietany 18% (kwaśnej)
- 3 duże jajka
- sól
- pieprz
- masło do wysmarowania foremek
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Kokilki smarujemy masłem. Ogórka konserwowego i paprykę kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy śmietanę z żółtym serem, musztardą i jajkami na jednolitą masę. Dodajemy pokruszony ser pleśniowy, ogórka i paprykę, świeży tymianek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Brokuł gotujemy al dente (ok 2-3 minut).Odcedzamy i zahartowujemy zimną wodą. Pieczywo kroimy w kostkę i układamy na dnie foremek. Na pieczywo kładziemy brokuły i zalewamy masą serowo jajeczną. Zapiekamy ok. 20-25 minut.