Dziś zapraszam na szybkie i uniwersalne jogurtowe ciasto z borówkami! Zamiast borówek możecie użyć dowolnych owoców sezonowych. Idealne, letnie ciasto – puszyste i wilgotne.
Składniki na ciasto:
- 260 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 110 g masła
- 225 g cukru
- 2 jajka
- 400 g borówek
- skórka otarta z ½ cytryny
- 125 g gęstego jogurtu naturalnego
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Foremkę prostokątną (keksówkę) o wymiarach 25×12 smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką krupczatką. W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka, jogurt i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę, borówki i skórkę z cytryny. Mieszamy kilka chwil drewnianą łyżką aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy do formy. Wstawiamy do piekarnika na ok. 70 minut. Studzimy.
Justyna
Written on 19 lipca 2016
Wygląda przecudownie! Już od dłuższego czasu zbieram się za zrobienie jogurtowego. Mam trochę malin, może w końcu upiekę 🙂
Kuchnia Marty
Written on 19 lipca 2016
Malinki też się idealnie nadają! Na blogu też jest przepis na takie szybkie ciacho z malinami 🙂
amaranthrose
Written on 19 lipca 2016
Uwielbiam borówki. Ciasto z z nimi musi być pyszne!
Edit
Written on 28 lipca 2016
Zrobiłam dzisiaj i wyszło SUPER, zniknęło raz – dwa, dzięki za przepis :))
Kasia
Written on 11 lipca 2022
Czy można dodać make orkiszowa?
Kuchnia Marty
Written on 14 lipca 2022
Myślę, że tak ale nie próbowałam