Większość z Was na pewno zna, lub przynajmniej raz jadło ten deser! Truskawkowa pianka ze śnieżki i galaretki. Ciasto bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealne na upalne dni. Delikatna i puszysta pianka dosłownie rozpływa się w ustach, do tego truskawkowy mus – pycha!
Składniki na piankę truskawkową:
- 2 galaretki truskawkowe
- 340 ml gorącej wody
- 2 śnieżki
- 400 ml zimnego mleka
Składniki na warstwę z galaretki:
- 2 galaretki truskawkowe
- 650 ml gorącej wody
Składniki na mus truskawkowy
- 500 g truskawek świeżych
- 2-3 łyżki cukru
- 2 galaretki truskawkowe
- 225 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- 300 g herbatników
Przygotowanie pianki truskawkowej:
Dwie galaretki rozpuszczamy w 340 ml gorącej wody. Odstawiamy żeby galaretka przestygła. Dwie śnieżki ubijamy na sztywno w 400 ml mleka. Do śnieżki dodać schłodzoną, lecz jeszcze płynną galaretkę i dokładnie wymieszać.
Na spód prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 28 układamy herbatniki, na ciastka wykładamy truskawkową piankę. Blachę wstawiamy do lodówki aż masa stężeje.
Przygotowanie galaretki:
2 galaretki rozpuszczamy w 650 ml gorącej wody. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na piankę truskawkową i ponownie wstawiamy do lodówki by galaretka stężała.
Przygotowanie musu truskawkowego:
Truskawki blendujemy na jednolity mus. Próbujemy czy są słodkie i ewentualnie dosładzamy. Dwie galaretki rozpuszczamy w 225 ml gorącej wody. Rozpuszczone galaretki (mogą być ciepłe) łączymy z truskawkami i dokładnie mieszamy. Odstawiamy żeby mus wystygł. Zimny mus wylewamy na stężoną galaretkę. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki żeby dobrze stężało.
Smacznego!