Karmelowe tartaletki z różami z jabłek to niezwykle prosty jednak smaczny deser. Połączenie kruchego ciasta, karmelu i jabłek oprószonych cynamonem wprowadzi w dobry nastrój każdego!
Składniki na ciasto:
- 190 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 100 g miękkiego masła
- ¼ łyżeczki soli
- 3-4 łyżki bardzo zimnej wody
Składniki na nadzienie:
- 4-5 jabłka (ważne żeby nie były kruche)
- 40 g cukru brązowego
- 20 g masła
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
Dodatkowo:
- 50 g cukru brązowego
- 30 g masła
- cynamon do posypania
- cukier do posypania
Przygotowanie ciasta:
Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać masło i zagnieść ciasto. Na koniec dodać zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiać ciasto. Ciasto na godzinę schować do lodówki.
30 g masła rozpuścić i wymieszać z 50 g cukru.
Schłodzone ciasto, podzielić na mniejsze części, rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek. Lekko docisnąć palcami, a następnie usunąć ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).
Na spód każdej foremki wyłożonej ciastem położyć ok. ½ łyżeczki masła wymieszanego z cukrem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.
Przygotowanie jabłek:
Jabłka umyć, nie obierać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. W miseczce wymieszać 20 g roztopionego masła, sok z cytryny i 40 g cukru. Zalać jabłka przygotowaną mieszanką i wymieszać. Wstawić na 1 minutę do kuchenki mikrofalowej żeby jabłka zmiękły.
Plasterek jabłka zwinąć w ciasny rulon, dodawać kolejne pasterki tworząc płatki róży. Gotowy kwiatek umieścić w tartaletce. Tak samo postępować z kolejnymi różami.
Oprószyć cynamonem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut.
Przed podaniem wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem.