Kotlety z kalafiora z serem mają przepyszną, chrupiącą skórkę i miękki, aromatyczny środek. Rewelacyjnie smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. My osobiście lubimy jeść je ciepłe, kiedy ser się jeszcze „ciągnie”. Takie kotleciki mogą stanowić przekąskę albo samodzielne danie.
Przepis:
- 500 g kalafiora
- 1 jajko
- 100 g tartego sera cheddar
- 50 g tartego sera mozzarella
- ok. 100-150 g bułki tartej
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól
- pieprz
- 1 pęczek szczypiorku grubego
Dodatkowo:
- ok. ½ szklanki bułki tartej do obtoczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy, we wrzącej, osolonej wodzie ok. 15 minut – ważne żeby go nie rozgotować!
Odcedzamy i odstawiamy na bok żeby lekko przestygł. Jeszcze ciepłego kalafiora rozgniatamy praską do ziemniaków. Dodajemy do niego jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany szczypiorek, ser oraz bułkę tartą – WAŻNE! Bułkę tartą dodajemy stopniowo, może się okazać, że nie będziemy potrzebować całej. Jeśli masa w trakcie wyrabiania będzie już zwarta, należy przestać dodawać bułkę. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z masy formujemy, nieduże, płaskie kotlety, które odtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, kotleciki smażymy na średnim ogniu z dwóch stron po ok. 4 minuty z każdej strony.
Ja kotlety z kalafiora z serem podałam z kleksem kwaśnej śmietany ale polecam też mizerie, albo pomidory ze śmietaną.
Smacznego!
Rafał H
Written on 21 sierpnia 2019
Wystarczyło spojrzenie na fotografię, zaraz jadę po składniki i będę próbować, wygląda naprawdę smakowicie…