Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Kotlety z kalafiora z serem
1
Kotlety z kalafiora z serem
  • Kotlety z kalafiora z serem

Kotlety z kalafiora z serem mają przepyszną, chrupiącą skórkę i miękki, aromatyczny środek. Rewelacyjnie smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. My osobiście lubimy jeść je ciepłe, kiedy ser się jeszcze „ciągnie”. Takie kotleciki mogą stanowić przekąskę albo samodzielne danie.

9916 - Kotlety z kalafiora z serem

Przepis:

  • 500 g kalafiora
  • 1 jajko
  • 100 g tartego sera cheddar
  • 50 g tartego sera mozzarella
  • ok. 100-150 g bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • 1 pęczek szczypiorku grubego

Dodatkowo:

  • ok. ½ szklanki bułki tartej do obtoczenia
  • olej do smażenia
9905 - Kotlety z kalafiora z serem

Przygotowanie:

Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy, we wrzącej, osolonej wodzie ok. 15 minut – ważne żeby go nie rozgotować!

Odcedzamy i odstawiamy na bok żeby lekko przestygł. Jeszcze ciepłego kalafiora rozgniatamy praską do ziemniaków. Dodajemy do niego jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany szczypiorek, ser oraz bułkę tartą – WAŻNE! Bułkę tartą dodajemy stopniowo, może się okazać, że nie będziemy potrzebować całej. Jeśli masa w trakcie wyrabiania będzie już zwarta, należy przestać dodawać bułkę. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

9950 - Kotlety z kalafiora z serem

Z masy formujemy, nieduże, płaskie kotlety, które odtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, kotleciki smażymy na średnim ogniu z dwóch stron po ok. 4 minuty z każdej strony.

Ja kotlety z kalafiora z serem podałam z kleksem kwaśnej śmietany ale polecam też mizerie, albo pomidory ze śmietaną.

Smacznego!

9952 - Kotlety z kalafiora z serem

Trackback z twojej strony.

Komentarze

  • Rafał H

    Written on 21 sierpnia 2019

    Wystarczyło spojrzenie na fotografię, zaraz jadę po składniki i będę próbować, wygląda naprawdę smakowicie…

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź