Ta zupa jest kwintesencją jesieni. Gdyby ktoś zapytał mnie jak smakuje jesień to był odpowiedziała że jak ten krem z borowików i kasztanów. Niezwykle esencjonalny, aromatyczny po prostu pyszny! Połączenie borowików i kasztanów to świetny pomysł. Jeśli natraficie na kasztany w sklepie koniecznie pamiętajcie o tym przepisie. Ambition inspiruje! #myAmbition
Składniki:
- 2 litry bulionu
- 2 cebule
- 500 g świeżych lub mrożonych borowików
- 2 ząbki czosnku
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 1 marchewka
- 1 garść suszonych grzybów (podgrzybki lub borowiki)
- 400 g kasztanów jadalnych
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 garść orzechów laskowych
- sól
- pieprz
- świeży tymianek do dekoracji
Przygotowanie:
Suszone grzyby płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 1 godzinę do namoczenia.
Borowiki (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić) kroimy w plasterki. Cebulę w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy olej i masło i podsmażamy grzyby z cebulą. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy kilka chwil i zdejmujemy z patelni (kilak plasterków borowików odkładamy do dekoracji).
Pozostałe warzywa obieramy (marchew, pietruszka i seler) i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Kasztany nacinamy, wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody i gotujemy ok. 20 minut. Kasztany odcedzamy i gdy lekko przestygną obieramy ze skórki. (kilka kasztanów możemy zostawić do dekoracji).
Do bulionu dodajemy starte warzywa i odsączone suszone grzyby, bulion doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy palnik i gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie do wywaru dodajemy podsmażone borowiki i posiekane kasztany. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy kolejne 20 minut.
Orzechy prażymy na patelni.
Na koniec miksujemy zupę na gładki krem. Dodajemy sos sojowy i dokładnie mieszamy.
Przed podaniem dekorujemy krem podsmażonymi plasterkami grzybów i pokruszonymi orzechami i kasztanami. Posypujemy świeżym tymiankiem.
Smacznego!
Joanna Warlikowska
Written on 22 listopada 2017
Jeszcze nigdy nie próbowałam kasztanów, ale czas najwyższy!
Kuchnia Marty
Written on 23 listopada 2017
Koniecznie!