Pyszny, aromatyczny i rozgrzewający krem z pieczonej papryki z cieciorką i kabanosem to idealna propozycja na szybki i prosty obiad. Zupa w smaku trochę przypomina leczo więc na pewno zasmakuje miłośnikom tej potrawy.
Składniki:
- 3-4 cebule
- 500 g czerwonej papryki
- ½ papryczki chili
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka mielonej słodkiej wędzonej papryki
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 2 litry rosołu drobiowego
- 400 g cieciorki z puszki (konserwowej)
- 150 g kabanosów
Paprykę i papryczkę chili myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i rozcinamy na pół. Cebule obieramy i kroimy w pióra. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Warzywa przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy olejem i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 35-45 minut.
Upieczone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy pomidory z puszki i wszystko zalewamy rosołem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 30 minut, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką.
Całość miksujemy na jednolity krem. Kabanosy kroimy w plasterki i dodajemy do zupy tak samo jak odcedzoną cieciorkę. Całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Martyna
Written on 20 marca 2016
Spróbuję! 🙂
Marta
Written on 20 marca 2016
🙂