Pyszne i proste w przygotowaniu Kruche paszteciki z białą kiełbasą z szynki od Henryk Kania to idealny pomysł na ciepłą i treściwą przekąskę na każdą imprezę. My w tym roku takie paszteciki podamy do wielkanocnego żurku lub białego barszczu! Biała kiełbasa z szynki, którą użyłam jest idealnie doprawiona, co sprawiło, że danie ma rewelacyjny, wyrazisty smak. Polecam!
Składniki na kruche paszteciki z białą kiełbasą:
- 250 g mąki tortowej
- 100 g zimnego masła
- 100 g zimnej kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko klasa wagowa M
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 500 g Kiełbasy białej z szynki Henryk Kania
Dodatkowo:
- 1 jajko rozbełtane z łyżką mleka do posmarowania pasztecików
- czarnuszka, kminek lub majeranek do posypania
Przygotowanie kruche paszteciki z białą kiełbasą:
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy bardzo zimne, pokrojone w kostkę masło i siekamy razem – nożem na stolnicy. Następnie dodajemy jajko i śmietanę wyrabiamy aż składniki się połączą i otrzymamy gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt sypie dodajemy łyżkę zimnej wody. Owijamy w folię spożywczą i na 30 minut chowamy do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy cienko ciasto na kształt prostokąta na posypanym mąką blacie. Ciasto dzielimy na pasy trochę dłuższe niż kiełbasa. Na środku każdego układamy kiełbaskę, ciasto wokół niej smarujemy rozbełtanym jajkiem połączonym z mlekiem i zawijamy w rulonik. Każdy rulonik kroimy na 2-3 paszteciki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Paszteciki układamy na dużej blasze (takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do spodu. Każdy pasztecik smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ziołami, solą lub czarnuszką.
Pieczemy ok. 30-35 minut na złoty kolor.