Lubelskie cebularze to moje wspomnienie z dzieciństwa. Co roku w wakacje jeździliśmy do babci i dziadka na Lubelszczyznę i obowiązkowo codziennie jedliśmy ten regionalny przysmak. Drożdżowa bułka/placek z cebulką i makiem… Mmm.. tego smaku się nie zapomina! Słyszałam nawet kiedyś, że cała Lubelszczyzna jest tak dumna z cebularzy jak górale z oscypka!
Składniki na cebularze (zrobiłam 6 dużych cebularzy):
- 50 g świeżych drożdży
- łyżka cukru
- ½ kg mąki krupczatki
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 60 g masła
Składniki na nadzienie z cebuli i maku:
- 1 kg cebuli
- 3 czubate łyżki maku
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie nadzienia:
Nadzienie najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem cebularzy jednak można też to zrobić tego samego dnia. Cebulę obieramy i kroimy w dość sporą kostkę, obgotowujemy we wrzątku (ok. 5 minut). Odcedzamy, przekładamy do miski, dodajemy mak i 2 łyżki oleju, doprawiamy do smaku sola i mieszamy. Jeśli chcecie przygotować nadzienie tego samego dnia co cebularze to należy pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju. Do ciepłej jeszcze cebuli dodać mak, doprawić do smaku solą i odstawić na czas przygotowania ciasta.
Przygotowanie ciasta na cebularze:
W jednej misce mieszamy mąkę z solą. W drugiej drożdże z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka (ok. 1/3 szklanki), pozostawiamy do wyrośnięcia. W garnuszku rozpuszczamy masło z resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn i ciepłe mleko z masłem dodajemy do mąki. Jajko roztrzepujemy za pomocą widelca i dodajemy do pozostałych składników zostawiając ok. 1 łyżki na posmarowanie brzegów cebularzy. Zagniatamy ciasto tak, aby odstawało od ręki, w razie potrzeby podsypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 40 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Jak już ciasto wyrośnie, dzielimy je na równe kulki i za pomocą np. szklanki w każdej bułeczce robimy zagłębienie, do którego nakładamy farsz. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Cebularze pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 aż się zarumienią.