Uwielbiam pasty! Nie tylko za smak ale przede wszystkim za prostotę i szybkość przygotowania. Dziś zapraszam na makaron z łososiem i zielonym groszkiem w śmietanowym sosie z dodatkiem pora i świeżego tymianku. Pyszne i sycące danie, które przygotujecie w niecałą godzinę. Polecam!
Składniki:
- 300 g makaronu użyłam Rigatoni
- 300 g fileta z łososia
- 1 biała część pora
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- świeży tymianek
- 80 g mrożonego zielonego groszku
- ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 250 ml bulionu warzywnego
- 50 ml śmietanki 30 lub 36%
- sól
- pieprz
- 2 łyżki tartego parmezanu
Dodatkowo do przygotowania łososia:
- sól
- pieprz grubo mielony
- sok z ok ½ cytryny
- 2 plasterki cytryny
- kilka gałązek koperku
Przygotowanie łososia:
Filety z łososia, płuczemy, oczyszczamy i przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na wierzch kładziemy gałązki koperku i plasterek cytryny. Wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Każdy filet oddzielnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie możemy otworzyć folię i podpiec łososie przez 5 minut.
Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
Białą część pora kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pora. Pod koniec delikatnie solimy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy kilka chwil i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mrożony groszek, skórkę z cytryny i redukujemy o połowę (gotujemy ok. 4 minut). Po tym czasie dodajemy śmietankę i 1 łyżkę świeżych listków tymianku. Dusimy aż sos zgęstnieje. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i upieczonego łososia podzielonego na mniejsze kawałki. Mieszamy delikatnie, posypujemy tartym parmezanem i podajemy.
Smacznego!