Syrniki to nic innego jak rosyjskie placuszki z twarogu, popularne również na Białorusi i Ukrainie. Dziś zapraszam Was na Syrniki kokosowe – są one banalnie proste i niebiańsko dobre. Takie placuszki są idealne na śniadanie lub kolację. Można je podawać z jogurtem, śmietaną lub polane miodem.
Składniki:
- 500 g twarogu
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki cukru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 70 g wiórek kokosowych
Dodatkowo:
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z esencją waniliową, cukrem i twarogiem. Dodajemy mąkę połączoną z solą i wiórki kokosowe. Mieszamy. Odstawiamy ciasto na 15-20 minut.
Łyżką nabieramy ciasto, formujemy małe kulki, które obtaczamy w mącę. Następnie spłaszczamy je w dłoniach tworząc placki o grubości ok. 2 cm. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy syrniki z obu stron na złoty kolor (ok. 5 minut z każdej strony).
Podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem, miodem lub ulubioną konfiturą.
Zuza
Written on 13 lutego 2018
pyszne!