Tym razem zapraszam na mini pączki z jabłkiem i cytryną. Zawsze wychodzą, szybko się je robi i rewelacyjnie smakują! Kawałki jabłka w cieście ze skórką z cytryny – tego trzeba spróbować! No i bardzo szybko znikają.. ale tak to już jest, że wszystko co dobre szybko się kończy!
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka oleju
- 2 jaja oddzielnie białka i żółtka
- skórka otarta z ½ cytryny
- 4 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
- opcjonalnie 2-3 łyżki wody gazowanej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- sól
Dodatkowo:
- 2-3 jabłka
- sok z cytryny
- cynamon do posypania
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Przygotowanie ciasta:
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy skórkę z cytryny, żółtka jaj, olej, sok i aromat waniliowy. Jeśli ciasto jest sypkie i suche dodajemy 2-3 łyżki wody gazowanej.
W drugiej misce ubijamy białka ze szczypta soli na sztywną pianę. Pianę z białek dodajemy do ciasta i mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto odstawiamy.
Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy je w plasterki lub ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Przygotowanie mini pączków:
W rondelku rozgrzewamy olej. Jabłka zanurzamy w cieście i smażymy na głębokim oleju aż ciasto będzie złociste. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Przed podaniem posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem pudrem.
Magda
Written on 8 stycznia 2015
Sezon na pączki rozpoczęty! Oryginalne połączenie, ale muszą być smakowite(; super zdjęcia!
Marta
Written on 8 stycznia 2015
Dziękuję! Oj tak sezon na smażone słodkości w pełni 🙂
gin
Written on 10 stycznia 2015
Mmm, kuszące 🙂 Takich pączków jeszcze nie jadłam 🙂
Marta
Written on 10 stycznia 2015
Polecam! 🙂