Mini tarty z ciasta francuskiego z kurczakiem i warzywami to moja propozycja na szybki ale ciekawy obiad. Nie dość, że wyglądają kusząco to są bardzo syte i smaczne. Możemy je serwować na obiad lub jako przystawkę! Ciasto francuskie z nadzieniem z kurczaka i warzyw zapieczone pod serową pierzynką.. mmm.. pyyycha! 🙂
Składniki (wyszło 8 mini tart):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 ml śmietany kwaśnej 18%
- 150 g żółtego sera startego na tarce
- 2 jajka
- 1 łyżka świeżego tymianku
- sól
- pieprz
- 1 filet z kurczaka
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2-3 suszone pomidory
- kilka różyczek brokuła
- 60 g zielonego mrożonego groszku
- 50 g sera pleśniowego (użyłam złoty lazur)
- masło do wysmarowania foremek
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie sosu:
W misce mieszamy śmietanę z żółtym serem i 2 jajkami. Dodajemy świeży tymianek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie nadzienia:
Filet z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Zielony groszek i brokuł gotujemy al dente (ok 2-3 minut).Odcedzamy i zahartowujemy zimną wodą.
Suszone pomidory i ser pleśniowy kroimy w kostkę.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Kokilki (foremki do zapiekania) smarujemy masłem i wykładamy spód i boki ciastem francuskim, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Na cieście układamy nadzienie (kurczaka, brokuł, zielony groszek i suszone pomidory) oprócz sera pleśniwego. Zalewamy sosem. Na wierzch kładziemy po kilka kawałków sera pleśniowego i zapiekamy przez ok. 25 minut aż ciasto i sos się zarumieni.
Podajemy ciepłe!