Takie mini torciki czekoladowo krówkowe są idealne na romantyczną kolację we dwoje, spotkania towarzyskie czy rodzinne uroczystości. Ja przygotowałam je w Nowy Rok! Ciasto nie tylko się pięknie prezentuję ale również rewelacyjnie smakuje. Dwa rodzaje kremu, w połączeniu z wiśniowym dżemem… Pycha! Wbrew pozorom torciki nie są czasochłonne i skomplikowane w przygotowaniu. Polecam!
Składniki na ciasto na 3-4 porcje:
- 2 jajka
- 210 g cukru
- 30 g cukru wanilinowego Delecta (duża porcja)
- 130 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1 szczypta soli
- 110 ml mleka
- 55 g masła
Składniki na krem krówkowy:
- 1 opakowanie polewy smak krówka twarda Delecta (100 g)
- 250 g serka śmietankowego
- 115 g masła
- 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta (15g )
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie karmelu Decorada Delecta
Składniki na krem czekoladowy:
- 1 opakowanie polewy smak mlecznej czekolady twarda Delecta (100 g)
- 250 g serka śmietankowego
- 115 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 opakowanie kuleczek zbożowych w różowej skorupce Decorada Delecta
- 1 opakowanie maczku smak truskawkowy Decorada Delecta
- 3-4 łyżki dżemu wiśniowego
Przygotowanie ciasta:
Jajka ubijamy w misce aż będą puszyste. Stopniowo dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Masło rozpuszczamy i mieszamy z mlekiem. Delikatnie wlewamy do ciasta i dokładnie mieszamy. Okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170-180 stopni. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Jak ciasto wystygnie wyjmujemy z formy i wycinamy okręgi np. ringiem lub szklankę (z podanej ilości wyjdzie ok. 3-4 torcików w zależności od średnicy naszych okręgów).
Przygotowanie kremu krówkowego:
Polewę krówkową podgrzewamy i rozpuszczamy. Masło również rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy z polewą i dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Odstawiamy żeby polewa wystygła. Serek ubijamy kilka minut z cukrem cynamonowym i cukrem pudrem, dodajemy zimną polewę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posypkę karmelową i delikatnie mieszamy. Krem chowamy do lodówki.
Przygotowanie kremu czekoladowego:
Polewę o smaku mlecznej czekolady podgrzewamy i rozpuszczamy. Masło również rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy z polewą i dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Odstawiamy żeby polewa wystygła. Serek ubijamy kilka minut z cukrem pudrem, dodajemy zimną polewę i dokładnie mieszamy. Krem chowamy do lodówki.
Jeden blat ciasta smarujemy wiśniowym dżemem, na dżem nakładamy krem krówkowy i przykrywamy drugim blatem ciasta. Boki i wierzch ciasta również smarujemy kremem krówkowym. Po wierzchu posypujemy maczkiem o smaku truskawkowym. Torcik chowamy do lodówki żeby się schłodził i w ten sam sposób przygotowujemy pozostałe torty. Na koniec nasze torciki dekorujemy kremem czekoladowym (boki i wierzch ciasta) oraz zbożowymi kuleczkami.
Torciki chłodzimy kilka godzin.