Muffinki można określić jednym zdaniem – Smacznie, szybko, prosto! Dziś przedstawiam prosty przepis na muffinki czekoladowe z orzechami włoskimi. Idealne na deser lub przekąskę. Jest jedna prosta zasada jeśli chodzi o ich przygotowanie – należy osobno wymieszać składniki suche i mokre, a następnie je ze sobą połączyć koniecznie ręcznie, za pomocą łyżki lub szpatułki! 🙂 Masa na muffinki nie może mieć idealnie gładniej konsystencji ponieważ nasze ciastka będą zbite (dlatego nie używamy robota kuchennego)!
Składniki na 12 sztuk:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- ok. 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 25 g czekolady posiekanej (może być gorzka/deserowa/mleczna)
Wszystkie składniki suche (mąka, cukier i cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, kakao) wsypujemy do miski i łączymy razem za pomocą łyżki lub szpatułki. W drugiej misce mieszamy składniki mokre (mleko, jaja, olej), jajka powinny być dobrze roztrzepane ale nie ubite na puszysto!
Mokre i suche składniki łączymy razem szybko i niezbyt dokładnie (do suchych dodajemy mokre). Dodajemy posiekane orzechy i czekoladę i jeszcze raz mieszamy całość.
Ciasto nakładamy do foremek na 2/3 wysokości . Ja korzystam z tak zwanych papilotek, czyli papierowych foremek, które układam we wgłębieniach blachy, a dopiero do nich nakładam masę.
Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.