Pyszna, aromatyczna zupa krem z pieczonych pomidorów to idealna propozycja na szybki i lekki obiad. Uwielbiam to połączenie pomidorów, bazylii, czosnku i cebuli. Te smaki są genialne i idealnie współgrają! Danie niezwykle proste ale zaskakujące w smaku. Ja mam to szczęście, że praktycznie wszystkie składniki mam z własnego ogrodu, co dodatkowo wzbogaca walory smakowe. Tak więc rano pobiegłam do ogródka po pomidory, bazylie i cebulkę i tak oto rozpoczęłam poniedziałek 🙂
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów (użyłam różnych odmian z przewagą malinowych)
- 3 cebule
- 4-5 ząbki czosnku
- kilka liści bazylii (ok. 2 garści samych listków)
- 1 papryka czerwona
- ½ papryki peperoni
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 1 litr rosołu, wywaru z warzyw lub bulionu warzywnego
- opcjonalnie 2-3 suszone pomidory (takie z zalewy)
- opcjonalnie 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- opcjonalnie cukier
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Paprykę czerwoną i peperoni rozcinamy, usuwamy pestki. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy (2 ząbki mogą zostać w łupinach).
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy pomidory, paprykę, cebulę i czosnek, posypujemy wszystko solą i pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Między warzywa dajemy kilka listków bazylii i wstawiamy do piekarnika na ok. 45 minut.
Upieczone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Całość zalewamy rosołem/bulionem i gotujemy ok. 30 minut. Bazylię drobno siekamy dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Zupę krem z pieczonych pomidorów możemy podawać z kleksem śmietany lub jogurtu 🙂