Pełnoziarniste muffinki z malinami i orzechami włoskimi – chciałabym napisać, że to dietetyczna wersja muffinków ale czy tak jest.. Hmm… na pewno są pyszne i bardzo puszyste! 😛 Znakomite jako przekąska w pracy i nie tylko.
Składniki na 12 sztuk:
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 120 g cukru demerara (brązowy cukier trzcinowy)
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 jajko duże (klasa wagowa L)
- 1 szklanka mleka
- 60 ml oleju
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g malin (można użyć dowolne owoce)
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
Zgodnie z zasadą aby przygotować muffinki trzeba oddzielnie wymieszać za pomocą łyżki suche składniki (mąkę zwykłą i pełnoziarnistą, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia) i oddzielnie składniki mokre (jajko, mleko i olej).
Mokre i suche składniki łączymy razem szybko i niezbyt dokładnie (do suchych dodajemy mokre). Dodajemy posiekane orzechy i maliny i jeszcze raz delikatnie mieszamy całość.
Foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości . Ja korzystam z tak zwanych papilotek, czyli papierowych foremek, które układam we wgłębieniach blachy, a dopiero do nich nakładam masę.
Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Rafał Wiśniewski przez Facebook
Written on 25 września 2014
ja lubie każde Muffinki 🙂
Małgorzata Maciąg przez Facebook
Written on 25 września 2014
Przepis wyprobuje,wyglądają obłędnie i domyślam sie ze tez tak smakują 😉
Marta
Written on 25 września 2014
Będzie mi bardzo miło – już niedługo na blogu będzie przepis na pełnoziarniste marchewkowe muffinki 🙂