Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Mule w białym winie
Mule w białym winie
  • Mule w białym winie

Kochani, już niedługo Walentynki! Wspólnie z Firmą TiM z miłości do wina i Oak View przygotowałam dla Was przepis na mule w białym winie! Pamiętajcie, że najlepsze prezenty to te, przygotowane od serca <3

Gwarantuję Wam, że ukochana osoba doceni Wasz trud włożony w przygotowanie romantycznej i eleganckiej kolacji! Nie zapomnijcie też o butelce dobrze schłodzonego, półwytrawnego białego wina Oak View, które wzbogaci i uzupełni te magiczne chwile.

Mule w białym winie

Składniki:

  • 1 kg muli
  • 3 łyżki masła
  • 4 ząbków czosnku
  • 2 cebule szalotki
  • 1 biała cześć pora
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 150 ml białego półwytrawnego wina Oak View
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Mule w białym winie

Przygotowanie:

Mule oczyszczamy bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Wybieramy tylko te, które są zamknięte. Otwartymi mulami stukamy w blat, jeśli się zamkną, oznacza to, że są świeże i spokojnie możemy je zjeść. Mule, które pozostaną otwarte wyrzucamy.

Mule w białym winie

Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła, gdy masło się rozpuści dodajemy szalotki i pora pokrojone w talarki. Gdy się lekko zeszklą dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i ziele angielskie, smażymy kilka chwil i wlewamy białe wino. Dusimy aż część wina odparuje, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy mule. Przykrywamy patelnie/garnek i lekko nią potrząsamy. Po ok. 5-7 minutach gdy mule się otworzą, zdejmujemy patelnie z palnika i dodajemy pozostałe masło i śmietanę. Delikatnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki i podgrzewamy kilka minut.

Mule w białym winie podajemy ze świeżą bagietką.

Smacznego!

Mule w białym winie
tim logo 2016 - Mule w białym winie
oak view - Mule w białym winie

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź