Kochani, już niedługo Walentynki! Wspólnie z Firmą TiM z miłości do wina i Oak View przygotowałam dla Was przepis na mule w białym winie! Pamiętajcie, że najlepsze prezenty to te, przygotowane od serca <3
Gwarantuję Wam, że ukochana osoba doceni Wasz trud włożony w przygotowanie romantycznej i eleganckiej kolacji! Nie zapomnijcie też o butelce dobrze schłodzonego, półwytrawnego białego wina Oak View, które wzbogaci i uzupełni te magiczne chwile.
Składniki:
- 1 kg muli
- 3 łyżki masła
- 4 ząbków czosnku
- 2 cebule szalotki
- 1 biała cześć pora
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 150 ml białego półwytrawnego wina Oak View
- 200 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Mule oczyszczamy bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Wybieramy tylko te, które są zamknięte. Otwartymi mulami stukamy w blat, jeśli się zamkną, oznacza to, że są świeże i spokojnie możemy je zjeść. Mule, które pozostaną otwarte wyrzucamy.
Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła, gdy masło się rozpuści dodajemy szalotki i pora pokrojone w talarki. Gdy się lekko zeszklą dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i ziele angielskie, smażymy kilka chwil i wlewamy białe wino. Dusimy aż część wina odparuje, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy mule. Przykrywamy patelnie/garnek i lekko nią potrząsamy. Po ok. 5-7 minutach gdy mule się otworzą, zdejmujemy patelnie z palnika i dodajemy pozostałe masło i śmietanę. Delikatnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki i podgrzewamy kilka minut.
Mule w białym winie podajemy ze świeżą bagietką.
Smacznego!