Takie muszle taco z kurczakiem to pomysł na idealną i pyszną przekąskę! Chrupiące, kukurydziane placki napełnione wszystkim tym, co lubimy najbardziej! Tacos to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Nadzienie możemy komponować dowolnie – ja użyłam kurczaka ale można również dodać podsmażoną wołowinę. Co do warzyw to też możemy wybrać swoje ulubione od pomidorów, papryki po kukurydzę… kończąc na czerwonej fasoli. Ważne żeby było smacznie, ostro i kolorowo!
Składniki na farsz z kurczaka:
- 10-12 muszli taco
- 500 g piersi kurczaka
- 1-2 cebule
- ½ czerwonej papryki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 szczypta mielonej ostrej papryki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju sezamowego
- sól
- pieprz
Składniki na sos:
- 2-3 pomidory
- 1 cebula dymka
- ½ papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- 1 szczypta mielonej kolendry
- sól
- pieprz
- opcjonalnie kilka kropli sosu tabasco
Dodatkowo:
- pokrojona sałata np. lodowa
- 4-5 łyżek żółtego tartego sera
- kwaśna śmietana
- 1 małe awokado (avocado)
- świeża kolendra do dekoracji
Przygotowanie farszu:
Na patelni rozgrzewamy olej. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy kilka minut. Do cebuli dodajemy drobno pokrojone piersi z kurczaka. Smażymy ok. 5 minut i dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy. Na koniec dodajemy słodką i ostrą mieloną, czerwoną paprykę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Farsz odstawiamy.
Przygotowanie sosu:
Pomidory kroimy w drobną kostkę. Dymkę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy, dodajemy do pomidorów. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną kolendrą. Jeśli lubimy możemy dodać odrobinę sosu tabasco. Delikatnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Gotowe muszle taco układamy na blasze otwartymi brzegami w dół (dzięki temu musze pozostaną otwarte) i podgrzewamy przez 2-3 minuty.
Podgrzane muszle napełniamy. Zaczynamy od posiekanej sałaty, następnie nakładamy farsz, posypujemy startym serem i układamy plasterki awokado. Można dodać inne dodatki np. kukurydze lub czerwoną fasolę. Na koniec nakładamy przygotowany sos i odrobinę kwaśniej śmietany. Posypujemy świeżą kolendrą.
UWAGA!!!
Jeśli nie uda się Wam kupić gotowych muszli taco można je przygotować ze zwykłych tortilli. Wystarczy w placku tortilli wyciąć od miseczki okrągłe koła, zgiąć na pół tworząc muszle i podgrzewać przez 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Pozostawić do ostygnięcia.
Idealnie sprawdza się do tego foremką do pieczenia muffinków. Wystarczy odwrócić ją do „do góry nogami” i wcześniej przygotowane muszle umieścić między wypukłymi otworami na babeczki.