Orientalne kotlety rybne to świetna propozycja na lekki obiad. Delikatna mięso z dorsza idealnie komponuje się z czerwoną pastą curry, kolendrą i imbirem. Kotleciki są bardzo aromatyczne, delikatne i lekko pikantne. Jestem pewna, że Wam zasmakują.
Składniki:
- 500 g fileta z dorsza bez skóry
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 duże jajko
- 1 garść posiekanej kolendry
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- ½ papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- ok. 2 cm świeżego imbiru
- sok z ½ limonki
- 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
- 4 dymki
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Rybę oczyszczamy i umieszczamy w misie robota. Miksujemy kilka sekund aż będzie gładka. Do ryby dodajemy jajko, sos rybny i sojowy, kolendrę, curry, drobno posiekaną papryczkę chili, imbir i czosnek oraz sok i skórkę z limonki. Ponownie miksujemy aż składniki się połączą.
Masę rybną przekładamy do miski i dodajemy drobno posiekaną dymkę i szczypiorek. Dokładnie mieszamy. Mokrymi rękami formujemy małe, płaskie jak ciastka kotlety (z podanej porcji powinno wyjść ok. 10).
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i smażymy kotlety z dwóch stron na złoty kolor.
Orientalne kotlety rybne podajemy np. ze słodkim sosem chili.
Smacznego!
Adrian
Written on 22 sierpnia 2016
Fantastyczny przepis Marto !
Pozdrawiam i zapraszam do siebie,
http://www.adriangostomski.com
Karolinka
Written on 24 sierpnia 2016
Dlaczego tytuł jest orientalne? Co w nich orientalnego? Przepis na pewno będzie super, do wypróbowania tylko to orientalne mi tu nie pasuje:) Sporo tych przypraw też