Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0276.900 - Orientalne kotlety rybne
2
Orientalne kotlety rybne
  • 0276.900 - Orientalne kotlety rybne

Orientalne kotlety rybne to świetna propozycja na lekki obiad. Delikatna mięso z dorsza idealnie komponuje się z czerwoną pastą curry, kolendrą i imbirem. Kotleciki są bardzo aromatyczne, delikatne i lekko pikantne. Jestem pewna, że Wam zasmakują.

Orientalne kotlety rybne

Składniki:

  • 500 g fileta z dorsza bez skóry
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 duże jajko
  • 1 garść posiekanej kolendry
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • ½ papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 2 cm świeżego imbiru
  • sok z ½ limonki
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
  • 4 dymki
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku

 

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

 

Orientalne kotlety rybne

Przygotowanie:

Rybę oczyszczamy i umieszczamy w misie robota. Miksujemy kilka sekund aż będzie gładka. Do ryby dodajemy jajko, sos rybny i sojowy, kolendrę, curry, drobno posiekaną papryczkę chili, imbir i czosnek oraz sok i skórkę z limonki. Ponownie miksujemy aż składniki się połączą.

Masę rybną przekładamy do miski i dodajemy drobno posiekaną dymkę i szczypiorek. Dokładnie mieszamy. Mokrymi rękami formujemy małe, płaskie jak ciastka kotlety (z podanej porcji powinno wyjść ok. 10).

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i smażymy kotlety z dwóch stron na złoty kolor.

Orientalne kotlety rybne podajemy np. ze słodkim sosem chili.

Smacznego!

Orientalne kotlety rybne

Orientalne kotlety rybne

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź