Pieczarki w cieście piwnym to idealna przekąska na imprezę. Szybkie i proste w przygotowaniu zachwycą zarówno smakiem jak i wyglądem wszystkich gości.
Składniki:
- 1 ½ szklanki piwa
- 1 szklanka mąki tortowej
- ½ szklanki bułki tartej
- 600 g pieczarek
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy, zastawiamy nóżki. W misce mieszamy piwo z mąką i bułką tartą. Ciasto powinno być dość gęste. No koniec doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. W głębokim rondelku lub garnuszku rozgrzewamy olej. Pieczarki zanurzamy w cieście i smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Temperatura oleju nie może być zbyt wysoka, bo panierka się przypali. Usmażone pieczarki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy ciepłe.
Palarnia kawy
Written on 12 kwietnia 2016
Uwielbiam pieczarki, w każdej postaci a najbardziej podsmażane na maśle. Takiego przepisu jeszcze nie znałem. Już wiem co jutro będzie na obiad 😀
Słodkie okruszki
Written on 13 kwietnia 2016
Uwielbiam pieczarki. A w cieście smakują poprostu wybornie.
Pozdrawiam