Postanowiłam wziąć udział w ciekawym konkursie organizowanym przez firmę KOPERNIK i spróbować swoich sił w #przepisnakopernika. Ten piernikowy kulinarny konkurs od razu mnie zachwycił i w mojej głowie pojawiła się prawdziwa burza pomysłów.. może dlatego, że uwielbiamy TORUŃSKIE PIERNIKI, a może dlatego, że mieszkam blisko Torunia i miasto to jest mi bliskie. Tak czy siak zachęcam wszystkich do spróbowania mojego piernikowego sernika na zimno i również wzięcia udziału konkursie! Więcej informacji o konkursie znajdziecie TUTAJ.
Przy okazji jeśli będziecie kiedyś w Toruniu to oczywiście poza odwiedzeniem sklepów z piernikami zachęcam Was do odwiedzenia Muzeum Toruńskiego Piernika.
Składniki na spód:
- 200 g Katarzynek (bez polewy)
- 100 g masła
Składniki na masę serową:
- 1 ½ kg twarogu (trzykrotnie zmielonego)
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 200 g cukru pudru
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 g Katarzynek (bez polewy)
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 30 g żelatyny spożywczej
- 120 ml gorącej wody
Składniki na polewę:
- 200 g czekolady deserowej
- 3-4 łyżki masła
- 6-7 łyżek śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
- 1 opakowanie Pierniczków Nadziewanych o smaku truskawkowym
- 1 opakowanie Listków Waflowych
- 1 garść owoców deserowych
Przygotowanie spodu:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Pierniczki Katarzynki miksujemy lub ścierany na tarce o drobnych oczkach. Masło roztapiamy i dodajemy do pokruszonych Katarzynek, mieszamy. Na spód okrągłej tortownicy o średnicy 24-26 cm wysypujemy ciasto, rozprowadzamy równomiernie i dociskamy. Formę wstawiamy do 10-15 minut do piekarnika. Wyjmujemy i studzimy.
Przygotowanie masy serowej:
Ser mielimy w maszynce trzykrotnie. Do zmielonego twarogu dodajemy cukier waniliowy, cukier puder, 50 g startych na drobnych oczkach Katarzynek, przyprawę do pierników oraz płynną śmietankę i miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy żeby przestygła. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 3 łyżki masy serowej i dokładnie mieszamy, następnie przelewamy żelatynę do sera i ucieramy aż składniki się połączą.
Na zimny spód wykładamy połowę masy serowej. Następnie układamy Pierniczki Nadziewane o smaku truskawkowym (ten krok można pominąć) i przykrywamy je pozostałą masą serową.
Sernik wstawiamy do lodówki.
Przygotowanie polewy:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty po czym polewamy wierzch sernika.
Dekorujemy Listkami Waflowymi i owocami.
Sernik ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Smacznego!
amaranthrose
Written on 29 sierpnia 2017
Sernik wygląda fantastycznie i na pewno tak też smakuje!