Tego obiadu się nie da spierniczyć! Roladki z szynki nadziewane śliwką w sosie piernikowym to kolejne danie, które zgłosiłam do konkursu #przepisnakopernika, którego organizatorem jest firma Kopernik, słynąca z najlepszych na świecie pierników. Pierniki najczęściej kojarzą się nam z ciastami i deserami, a ja chciałam przygotować danie wytrawne, eleganckie i proste jednocześnie. Delikatne roladki nadziewane serem camembert i śliwkami, polane aksamitnym sosem na bazie Katarzynek i czerwonego wina to prawdziwy raj dla podniebienia! Jeśli i Wy macie ochotę wziąć udział w tym konkursie to TUTAJ znajdziecie więcej informacji.
Składniki na roladki:
- 700 g szynki wieprzowej (np. sznycel z szynki)
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- sól
- pieprz kolorowy
- suszony tymianek
- 200 g surowego wędzonego boczku w plasterkach
- 2 okrągłe sery camembert
- 15-18 suszonych śliwek
- 3 łyżki oleju
Składniki na sos piernikowy:
- 300 ml czerwonego wytrawnego wina
- 200 ml wody
- 1 opakowanie Katarzynek bez lukru
- 4 czubate łyżeczki powideł śliwkowych
- 2 goździki
- 1 liść laurowy
- 3 owoce jałowca
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
- 3 łyżki sosu Worcestershire
- 3-4 suszone śliwki
- sól
- pieprz
Przygotowanie roladek:
Mięso myjemy kroimy w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. ( wyszły mi 3 roladki). Każdy plaster rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą, pieprzem oraz tymiankiem i smarujemy z jednej strony powidłami śliwkowymi.
Camembert kroimy w plasterki. Na środku każdego płata mięsa układamy po kilka plasterków sera i ok. 5-6 śliwek, zawijamy w roladę. Każdą roladkę owijamy plasterkami boczku i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy roladki z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Przygotowanie sosu piernikowego:
Do rondelka wlewamy wino, wodę i sos Worcestershire. Dodajemy powidła, goździki, liść laurowy, jałowiec, świeży tymianek, śliwki i pokruszone pierniki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut aż składniki się połączą. Jeśli sos jest bardzo gęsty można dodać jeszcze trochę wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sosem zalewamy roladki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Dusimy mięso ok. 1 ½ – 2 godzin.
Roladki podajemy polane sosem z lekką sałatką.
Smacznego!
Z Gara Para
Written on 16 września 2017
Dzięki za inspirację tym sosem piernikowym!
Kuchnia Marty
Written on 22 września 2017
🙂 Polecam się na przyszłość
niki
Written on 6 października 2017
przepyszne cała rodzinka zajadała, super przepisz