Dziś będzie wiosennie i zdrowo! Sałatka z pora i jajek na kruchym spodzie to idealna propozycja na śniadanie lub rodzinne spotkanie. Szybka w przygotowaniu, o wyrazistym smaku sałatka podana na kruchym spodzie rewelacyjnie smakuje i pięknie się prezentuje.
Składniki na ciasto:
- 190 g mąki tortowej
- ½ łyżki soli
- 100 g miękkiego masła
- 4 łyżki bardzo zimnej wody
Składniki na sałatkę:
- 2 białe części pora
- 3-4 jajka
- ½ puszki zielonego groszku
- 100 g tartego żółtego sera
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- sól
- pieprz
- szczypiorek
Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy masło i zagniatamy ciasto (wyglądem będzie przypominać kruszonkę). Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto na ok. 45 minut chowamy do lodówki.
Przygotowanie sałatki:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę. Zielony groszek odsączamy na sicie. Pora oczyszczamy, myjemy i kroimy w krążki. Przekładamy na sito i zalewamy/sparzamy wrzątkiem. Pora odsączamy z wody, dodajemy groszek, pokrojone jajka i starty żółty ser. Dodajemy majonez i musztardę, doprawiamy solą i pierzem i dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy nadmiar ciasta wystający poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).
Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym wyjmujemy z foremek.
Sałatką napełniamy tartaletki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
aniaodgotowania
Written on 21 września 2016
Ło matko, jakie to ładne! Wygląda przepysznie! Idealne śniadanie na weekend 🙂 Mało tego, proste do przerobienia na lżejszą wersję… Muszę tu częściej zaglądać 🙂
Kuchnia Marty
Written on 21 września 2016
Dziękuję Aniu i zapraszam częściej 🙂
Justyna
Written on 19 marca 2021
Witam, przepis bardzo mi się podoba i chciałabym wykorzystać go na Wielkanocnym stole… Jakiej wielkości foremek Pani użyła?
Kuchnia Marty
Written on 1 kwietnia 2021
Bardzo się cieszę