Ta sałatka z awokado i kurczakiem smakuje tak dobrze (a może nawet lepiej) jak wygląda. Aromatyczna i kolorowa nawiązuje do nadchodzącej wiosny. Jest bardzo pożywna i szybko ją przygotujecie.
Składniki na sałatkę:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki ziaren sezamu
- sól
- pieprz
- 6-8 rzodkiewek
- 2 małe awokado
- 80-90 g roszponki
Składniki na sos:
- 20 g świeżego imbiru, drobno startego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na kilka minut żeby smak się „przegryzł”.
Przygotowanie sałatki:
Piersi z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w paseczki. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i sezamem. Kurczaka podsmażamy/grillujemy na patelni aż się zarumieni.
Awokado obieramy, usuwamy pestki i kroimy w plasterki. Rzodkiewkę kroimy na mniejsze części (ćwiartki lub plasterki). Roszponkę, awokado i rzodkiewkę przekładamy do miski, skrapiamy sosem i delikatnie mieszamy. Sałatkę przekładamy na talerze. Na wierzch układamy plasterki kurczaka. Opcjonalnie możemy posypać uprażonymi ziarnami sezamu.
Smacznego!