Dziś gotuję dla Was z Karpacza! A jak góry to oscypek! Pyszna i lekka sałatka z oscypkiem i winogronami jest idealna na upalne dni. Smażony oscypek, orzechy włoskie i słodkie winogrona idealnie do siebie pasują tworząc niepowtarzalną kompozycję smakową.
Składniki na sałatkę dla 2 osób:
- 400 g białego oscypka (niewędzonego)
- 100 g rukoli
- ½ czerwonej cebuli
- 300 g ciemnego winogrona
- 30 g orzechów włoskich lub mieszanki bakaliowej
Składniki na dressing:
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyża wody
- 1 łyża miodu płynnego
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
W misce mieszamy rukole z winogronami (można je przekroić na pół), pokrojoną w talarki cebulą i orzechami włoskimi lub mieszanką bakaliową.
W drugiej miseczce łączymy składniki na dressing.
Oscypka kroimy w plasterki o grubości ok. 1-2 cm i smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony po kilka minut – ser powinien się ładnie zarumienić.
Sałatkę rozkładamy na talerzach, na wierzch układamy usmażone plastry oscypka. Całość polewamy dressingiem.
Smacznego!
Wino Blog
Written on 27 sierpnia 2015
Oscypek – najlepszy do wszystkiego! W dodatku winogrona i do tego jakieś dobre, białe winko i mogę spędzać tak każdy wieczór ;D Dziękuję bardzo za super przepis, już kolejny raz goszczacy na moim stole!
Marta
Written on 27 sierpnia 2015
Dokładnie, schłodzone białe winko było i pełen relaks 🙂
Cieszę się, że przepis się podoba!
olenaus
Written on 29 marca 2017
przepis się podoba! teraz gotuję