Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Sałatka z serem halloumi i komosą ryżową
1
Sałatka z serem halloumi i komosą ryżową
  • Sałatka z serem halloumi i komosą ryżową

Dziś będzie pysznie i zdrowo! Sałatka z serem halloumi i komosą ryżową jest niezwykle pożywna i pięknie się prezentuje. Do przygotowania tej sałatki zainspirowała mnie marka Vegeta www.vegeta.pl, która stworzyła nowe, zdrowe mieszanki przypraw inspirowane naturą – Vegeta Natur. To właśnie to danie kojarzy mi się z naturą i wiosną, na którą z utęsknieniem czekam! Idealnie dobrana mieszanka przypraw, warzywa i pyszny, biały, półtwardy cypryjski ser tworzy pełnowartościowe, zaskakujące w smaku danie.

#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

Sałatka z serem halloumi i komosą ryżową

Składniki na kuskus:

  • ½ szklanki komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 szklanka Bulionu warzywnego Vegeta Natur
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka Vegeta Natur do pomidorów i mozzarelli
  • 1 łyżka posiekanych listków świeżej bazylii lub oregano
  • 125-150 g sera halloumi (4 grubsze plastry)

Składniki na sos:

Składniki na sałatkę:

  • 1 cukinia
  • 200 g groszku cukrowego
  • 2 mini bakłażany lub 1 zwykły
  • 1 garść mrożonego, zielonego groszku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 1 garść roszponki
Sałatka z serem halloumi i komosą ryżową

Przygotowanie sosu:

Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy. Najlepiej przełożyć je do małego słoiczka, zakręcić go i energicznie potrząsać.Odstawiamy żeby smaki dobrze się przegryzły.

Plastry sera halloumi obficie smarujemy połową sosu (marynujemy ok 20 minut).

Sałatka z serem halloumi i komosą ryżową

Przygotowanie komosy ryżowej:

Ziarna komosy płuczemy w zimnej wodzie i odcedzamy na sicie. Komosę zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy przez około 12-15 minut. Quinoa pozostawiamy po ugotowaniu pod przykryciem aż napęcznieje i wchłonie cały płyn.

Odstawiamy do ostygnięcia.

Do zimnej komosy ryżowej dodajemy pokrojowe w drobną kostkę pomidorki koktajlowe, świeże zioła i łyżeczkę Vegeta Natur do pomidorów i mozzarelli. Delikatnie mieszamy.

Sałatka z serem halloumi i komosą ryżową

Przygotowanie warzyw:

Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą. Podsmażamy cukinię i bakłażana pokrojone w plastry, cukrowy groszek oraz zielny groszek. Po ok. 4 minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy aż warzywa będą miękkie.

Na koniec na drugiej patelni, na której rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy podsmażamy lub grillujemy ser halloumi z obu stron na złoty kolor.

Komosę nakładamy na talerze, dodajemy roszponkę, podsmażone warzywa oraz ser halloumi, dekorujemy połówkami koktajlowych pomidorków. Całość polewamy pozostałym sosem.

Smacznego!

Sałatka z serem halloumi i komosą ryżową
Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź