Dziś będzie pysznie i zdrowo! Sałatka z serem halloumi i komosą ryżową jest niezwykle pożywna i pięknie się prezentuje. Do przygotowania tej sałatki zainspirowała mnie marka Vegeta www.vegeta.pl, która stworzyła nowe, zdrowe mieszanki przypraw inspirowane naturą – Vegeta Natur. To właśnie to danie kojarzy mi się z naturą i wiosną, na którą z utęsknieniem czekam! Idealnie dobrana mieszanka przypraw, warzywa i pyszny, biały, półtwardy cypryjski ser tworzy pełnowartościowe, zaskakujące w smaku danie.
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Składniki na kuskus:
- ½ szklanki komosy ryżowej (quinoa)
- 1 szklanka Bulionu warzywnego Vegeta Natur
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka Vegeta Natur do pomidorów i mozzarelli
- 1 łyżka posiekanych listków świeżej bazylii lub oregano
- 125-150 g sera halloumi (4 grubsze plastry)
Składniki na sos:
- 50 ml oliwy z oliwek
- sok z ½ limonki
- 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka Vegeta Natur do pomidorów i mozzarelli
- ½ czerwonej papryczki chili, drobno posiekanej
Składniki na sałatkę:
- 1 cukinia
- 200 g groszku cukrowego
- 2 mini bakłażany lub 1 zwykły
- 1 garść mrożonego, zielonego groszku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- 1 garść roszponki
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy. Najlepiej przełożyć je do małego słoiczka, zakręcić go i energicznie potrząsać.Odstawiamy żeby smaki dobrze się przegryzły.
Plastry sera halloumi obficie smarujemy połową sosu (marynujemy ok 20 minut).
Przygotowanie komosy ryżowej:
Ziarna komosy płuczemy w zimnej wodzie i odcedzamy na sicie. Komosę zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy przez około 12-15 minut. Quinoa pozostawiamy po ugotowaniu pod przykryciem aż napęcznieje i wchłonie cały płyn.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Do zimnej komosy ryżowej dodajemy pokrojowe w drobną kostkę pomidorki koktajlowe, świeże zioła i łyżeczkę Vegeta Natur do pomidorów i mozzarelli. Delikatnie mieszamy.
Przygotowanie warzyw:
Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą. Podsmażamy cukinię i bakłażana pokrojone w plastry, cukrowy groszek oraz zielny groszek. Po ok. 4 minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy aż warzywa będą miękkie.
Na koniec na drugiej patelni, na której rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy podsmażamy lub grillujemy ser halloumi z obu stron na złoty kolor.
Komosę nakładamy na talerze, dodajemy roszponkę, podsmażone warzywa oraz ser halloumi, dekorujemy połówkami koktajlowych pomidorków. Całość polewamy pozostałym sosem.
Smacznego!
Dietetyk Na Walizkach
Written on 22 lutego 2019
Komosa ryżowa to produkt o wielu cennych właściwościach dlatego świetnie, że pojawiła się w Twojej sałatce 🙂