Takie przepisy lubię najbardziej! Minimum składników i maksimum smaku – takie jest właśnie spaghetti z krewetkami boczkiem i oliwą. Proste i szybkie w przygotowaniu zachwyci smakiem każdego miłośnika makaronów. Sekretem tego dania jest dobrej jakości oliwa z oliwek i krewetki! Po oliwę i przepyszną pastę zapraszam do internetowego sklepu Kuchnie Świata.
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 5 ząbków czosnku
- 1 ½ papryczka chili
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek Extra Virgin 250ml Cadel Monte
- 450-500 g dużych krewetek
- 150 g wędzonego surowego boczku
- natka pietruszki
- sól
- pieprz młynek
- opcjonalnie 2 łyżeczki Sosu Crispy Chili Oil 210g LaoGanMa
Przygotowanie:
Krewetki myjemy i oczyszczamy.
Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie. Na patelni wytapiamy boczek pokrojony w kostkę. Gdy się lekko zarumieni dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną papryczkę bez nasion. Smażymy kilka chwil, wlewamy oliwę i dodajemy krewetki oraz Sos Crispy Chili Oil. Smażymy ok. 4-5 minut – ważne żeby czosnek się nie przypalił bo będzie miał gorzki smak. Na koniec dodajemy odcedzony makaron i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Spaghetti przekładamy na talerze.
Smacznego!
Kawa Robusta
Written on 24 czerwca 2022
Szczerze? Nigdy bym nie wpadł na spaghetti z owocami morza, ale jak tak chwilę nad tym pomyślałem, to ten pomysł jest genialny! Bardzo lubię zarówno spaghetti, jak i owoce morza, więc na pewno zrobię je na następny obiad rodzinny.