Lekka, orzeźwiająca sałatka z truskawkami kozim serem i orzechami jest idealna na przekąskę lub lekką kolację. Skropiona miodowym dressingiem i posypana orzechami zachwyca smakiem. Koniecznie wypróbujcie.
Składniki na sałatkę:
- 100 g roszponki
- 30 g orzechów włoskich
- 100 g truskawek
- 1 zielony ogórek
- pieprz młynek
- 50 g koziego sera sałatkowego
Składniki na sos:
- 2 łyżki miodu płynnego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
- 1 łyżeczka wody
Przygotowanie sosu:
W miseczce mieszamy/ucieramy wszystkie składniki na sos. Odstawiamy na kilka minut żeby smaki się połączyły.
Przygotowanie sałatki:
Roszponkę przekładamy do miski, skrapiamy połową przygotowanego sosu, delikatnie mieszamy i przekładamy na talerze. Truskawki i ogórka myjemy, kroimy w cienkie plasterki i układamy na roszponce. Wszystko posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i pokruszonym kozim serem. Sałatkę polewamy pozostałym sosem i doprawiamy do smaku pieprzem.
kuchniavege
Written on 16 lutego 2016
świetny przepis!
Marta
Written on 16 lutego 2016
Dziękuję 🙂