Dziś zapraszam na mało popularny w Polsce cypryjski ser halloumi z krewetkami, mango i mleczkiem kokosowym. Danie bardzo szybkie w przygotowaniu zachwyci smakiem każdego! Słodko-pikantne smaki z wyczuwalną nutą mięty i limonki idealnie komponują się ze smażonym serem i krewetkami. Polecam!
Składniki na 2 osoby:
- 125 g sera halloumi (4 plastry)
- 12-14 średnich, świeżych krewetek
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki zielonej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 mango
- 120 ml mleczka kokosowego
- ½ łyżeczki kolendry
- ½ czerwonej cebuli
- 1 szczypta płatków chili
Składniki na marynatę:
- 50 ml oliwy z oliwek
- sok z jednej limonki
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
Przygotowanie marynaty:
Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek, soku z limonki, czosnku, mięty i papryczki chili. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i dzielimy na dwie części. Krewetki myjemy i obieramy zostawiając ogonki. Ser halloumi kroimy w plastry (4 sztuki) zalewamy połową marynaty i marynujemy ok. 40 minut. Drugą część marynaty dodajemy do krewetek – krewetki marynujemy ok. 45-50 minut.
Mango obieramy i kroimy w słupki, papryki kroimy w kostkę lub słupki, cebulę w cienkie plasterki. Mleczko kokosowe wlewamy do patelni, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy o połowę, dodajemy pokrojoną paprykę i dusimy 2-3 minuty, następnie dodajemy czerwoną cebulę i mango i dusimy kolejne 2 minuty. Warzywa i owoce doprawiamy kolendrą i chili, posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podduszone warzywa i owoce przesuwamy na bok patelni i zaczynamy smażyć krewetki i ser halloumi z obu stron na złoty kolor.
Podajemy ciepłe, udekorowane listkami mięty.
Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www.sklep.dajar.pl