Po powrocie z urlopu od razu zauważyłam pełno dojrzałych czereśni w ogrodzie. Jak już zaspokoiłam swój pierwszy głód przystąpiłam do zbierania, drylowania no i wreszcie pieczenia, smażenia itd. Na pierwszy ogień proponuję sernik z czereśniami i nutką pomarańczy i kardamonu. Wilgotny, kremowy z mnóstwem czereśni! Po prostu pyszny!
Składniki na spód:
- 80 g masła
- 220 g herbatników
- 1-2 łyżki miodu
Składniki na masę serową:
- 500 g wydrylowany czereśni (ok. 700 g z pestkami)
- 400 g cukru pudru
- 800 g twarogu tłustego
- 1 ½ łyżki mąki kukurydzianej
- 3 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 150 g śmietany kremówki 36% gęstej (w kubeczku takim jak kwaśna śmietana)
- 1 łyżka maślanki
- sok z ½ pomarańczy
- szczypta kardamonu
Dodatkowo:
- 1 garść całych czereśni
- cukier puder do posypania
Przygotowanie spodu:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni. Herbatki mielimy w robocie. Masło rozpuszczamy z miodem i dodajemy do ciastek. Przygotowanym ciastem wykładamy okrągłą tortownicę o średnicy 22-24 cm i wstawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika. Odkładamy od ostygnięcia.
Przygotowanie nadzienia:
Wydrylowane czereśnie zasypujemy 200 g cukru pudru i ucieramy widelcem. Następnie przekładamy czereśnie do rondelka lub patelni, dodajemy sok z pomarańczy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy/smażymy ok. 20-30 minut często mieszając, aż utworzy się gęsty syrop. Na koniec dodajemy kardamon. Dokładnie mieszamy.
Ser mielimy w maszynce. Jaja ucieramy z pozostałym cukrem pudrem, dodajemy szczyptę soli, esencję waniliową, maślankę, śmietanę kremówkę i mąkę kukurydzianą, ucieramy na jednolita masę. Do masy dodajemy ser i cały czas ucieramy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy i jeszcze raz dobrze mieszamy. Połowę masy serowej wylewamy do tortownicy, następnie dodajemy połowę usmażonych czereśni i delikatnie mieszamy szpikulcem. Na czereśnie wylewamy pozostałą masę serową. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto pieczemy ok. 50-70 minut. Uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy obręcz z tortownicy, na wierzch sernika nakładamy pozostałe czereśnie. Dodatkowo dekorujemy całymi czereśniami i posypujemy cukrem pudrem.
Inka
Written on 20 czerwca 2015
Wygląda obłędnie! Połączenie sera i czereśni – świetna sprawa!