Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 5212.900 - Sernik z czereśniami i nutką pomarańczy i kardamonu
1
Sernik z czereśniami i nutką pomarańczy i kardamonu
  • 5212.900 - Sernik z czereśniami i nutką pomarańczy i kardamonu

Po powrocie z urlopu od razu zauważyłam pełno dojrzałych czereśni w ogrodzie. Jak już zaspokoiłam swój pierwszy głód przystąpiłam do zbierania, drylowania no i wreszcie pieczenia, smażenia itd. Na pierwszy ogień proponuję sernik z czereśniami i nutką pomarańczy i kardamonu. Wilgotny, kremowy z mnóstwem czereśni! Po prostu pyszny!

Sernik z czereśniami i nutką pomarańczy i kardamonu

Składniki na spód:

  • 80 g masła
  • 220 g herbatników
  • 1-2 łyżki miodu

 

Składniki na masę serową:

  • 500 g wydrylowany czereśni (ok. 700 g z pestkami)
  • 400 g cukru pudru
  • 800 g twarogu tłustego
  • 1 ½ łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 150 g śmietany kremówki 36% gęstej (w kubeczku takim jak kwaśna śmietana)
  • 1 łyżka maślanki
  • sok z ½ pomarańczy
  • szczypta kardamonu

Sernik z czereśniami i nutką pomarańczy i kardamonu

Dodatkowo:

  • 1 garść całych czereśni
  • cukier puder do posypania

 

Przygotowanie spodu:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni. Herbatki mielimy w robocie. Masło rozpuszczamy z miodem i dodajemy do ciastek. Przygotowanym ciastem wykładamy okrągłą tortownicę o średnicy 22-24 cm i wstawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika. Odkładamy od ostygnięcia.

Sernik z czereśniami i nutką pomarańczy i kardamonu

Przygotowanie nadzienia:

Wydrylowane czereśnie zasypujemy 200 g cukru pudru i ucieramy widelcem. Następnie przekładamy czereśnie do rondelka lub patelni, dodajemy sok z pomarańczy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy/smażymy ok. 20-30 minut często mieszając, aż utworzy się gęsty syrop. Na koniec dodajemy kardamon. Dokładnie mieszamy.

Ser mielimy w maszynce. Jaja ucieramy z pozostałym cukrem pudrem, dodajemy szczyptę soli, esencję waniliową, maślankę, śmietanę kremówkę i mąkę kukurydzianą, ucieramy na jednolita masę. Do masy dodajemy ser i cały czas ucieramy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy i jeszcze raz dobrze mieszamy. Połowę masy serowej wylewamy do tortownicy, następnie dodajemy połowę usmażonych czereśni i delikatnie mieszamy szpikulcem. Na czereśnie wylewamy pozostałą masę serową. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto pieczemy ok. 50-70 minut. Uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy obręcz z tortownicy, na wierzch sernika nakładamy pozostałe czereśnie. Dodatkowo dekorujemy całymi czereśniami i posypujemy cukrem pudrem.

Sernik z czereśniami i nutką pomarańczy i kardamonu

 

 

Komentarze

Pozostaw odpowiedź