Dziś idealne ciasto na upalne dni – sernik na zimno z herbatnikami! Pyszne ciasteczka, delikatna masa serowa na twarogu i borówki – niebo w gębie! Do tego galaretka i mamy nie tylko smaczne ale i pięknie wyglądające ciacho!
Składniki na sernik:
- 1 kg twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 125 g cukru pudru
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 20 g żelatyny
- 80 ml gorącej wody
- 150 g borówek amerykańskich
- 300-350 g herbatników
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych
Przygotowanie:
Ser mielimy w maszynce trzykrotnie. Do zmielonego twarogu dodajemy cukier wanilinowy, cukier puder oraz płynną śmietankę i miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy żeby przestygła. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 3 łyżki masy serowej i dokładnie mieszamy, następnie przelewamy żelatynę do sera i ucieramy aż składniki się połączą.
Masę serową dzielimy na dwie części.
Do jednej dodajemy utarte/zmiksowane na mus borówki. Miksujemy aż masa będzie jednolita.
Na spód prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 28 układamy herbatniki, na ciastka nakładamy białą masę serową, następnie ponownie układamy herbatniki, a na wierzch wykładamy masę serową z borówkami.
Ciasto chowamy do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie – w sezonie letnim polecam użyć mniej wody niż zaleca producent – ja swoje galaretki rozpuściłam w 750 ml gorącej wody, a nie w 1 litrze.
Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto. Ponownie wkładamy sernik do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Smacznego!
Marta
Written on 21 czerwca 2016
Marto, wygląda bardzo apetycznie. Na pewno spróbuję
Pozdrawiam
Marta, mama Frania
Kuchnia Marty
Written on 21 czerwca 2016
Witaj Marto, cieszę się że ciacho się podoba! Ściskam Was bardzo 🙂