Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0108.900 - Sernik na zimno z herbatnikami
2
Sernik na zimno z herbatnikami
  • 0108.900 - Sernik na zimno z herbatnikami

Dziś idealne ciasto na upalne dni – sernik na zimno z herbatnikami! Pyszne ciasteczka, delikatna masa serowa na twarogu i borówki – niebo w gębie! Do tego galaretka i mamy nie tylko smaczne ale i pięknie wyglądające ciacho!

0082.900 - Sernik na zimno z herbatnikami

Składniki na sernik:

  • 1 kg twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 125 g cukru pudru
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 20 g żelatyny
  • 80 ml gorącej wody
  • 150 g borówek amerykańskich
  • 300-350 g herbatników
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych

 

0103.900 - Sernik na zimno z herbatnikami

Przygotowanie:

Ser mielimy w maszynce trzykrotnie. Do zmielonego twarogu dodajemy cukier wanilinowy, cukier puder oraz płynną śmietankę i miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy żeby przestygła. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 3 łyżki masy serowej i dokładnie mieszamy, następnie przelewamy żelatynę do sera i ucieramy aż składniki się połączą.

Masę serową dzielimy na dwie części.

0101.900 - Sernik na zimno z herbatnikami

Do jednej dodajemy utarte/zmiksowane na mus borówki. Miksujemy aż masa będzie jednolita.

Na spód prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 28 układamy herbatniki, na ciastka nakładamy białą masę serową, następnie ponownie układamy herbatniki, a na wierzch wykładamy masę serową z borówkami.

Ciasto chowamy do lodówki.

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie – w sezonie letnim polecam użyć mniej wody niż zaleca producent – ja swoje galaretki rozpuściłam w 750 ml gorącej wody, a nie w 1 litrze.

Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto. Ponownie wkładamy sernik do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Smacznego!

0098.900 - Sernik na zimno z herbatnikami

0106.900 - Sernik na zimno z herbatnikami

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź