Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 6115.900 - Serowe placuszki z chrzanowym serkiem i wędzonym łososiem
Serowe placuszki z chrzanowym serkiem i wędzonym łososiem
  • 6115.900 - Serowe placuszki z chrzanowym serkiem i wędzonym łososiem

Idealne na śniadanie, delikatne i puszyste pancaks w połączeniu z chrzanowym serkiem i wędzonym łososiem smakują wybornie! Szybkie w przygotowaniu placuszki przypadną do gustu każdemu. Polecam!

Serowe placuszki z chrzanowym serkiem i wędzonym łososiem

Składniki na serowe placuszki:

  • 130 g mąki tortowej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 30 g serka śmietankowego
  • 15 g masła
  • 1 jajko
  • 170 ml mleka

 

Dodatkowo:

  • 200 g serka śmietankowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka chrzanu (można dodać więcej)
  • sól
  • pieprz
  • 150 g wędzonego łososia
  • tłuszcz do smażenia
  • szczypiorek do dekoracji

Serowe placuszki z chrzanowym serkiem i wędzonym łososiem

Przygotowanie serowych placuszków:

W jednaj misce łączymy składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia i sól). W drugiej misce łączymy serek z rozpuszczonym masłem, dodajemy jajko i ubijamy kilka minut. Na koniec dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i ubijamy aż otrzymamy jednolite ciasto.

Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnie, smarujemy odrobiną tłuszczu, np. masłem i smażymy z dwóch stron malutkie placuszki (1 łyżka ciasta na placek). Placuszki przekładamy na talerz.

W misce łączymy serek ze śmietaną i chrzanem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na placuszki nakładamy trochę przygotowanego serka (ok. 1 łyżeczki), na wierzch kładziemy kawałki wędzonego łososia. Wszystko posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Serowe placuszki z chrzanowym serkiem i wędzonym łososiem

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź