Idealne na śniadanie, delikatne i puszyste pancaks w połączeniu z chrzanowym serkiem i wędzonym łososiem smakują wybornie! Szybkie w przygotowaniu placuszki przypadną do gustu każdemu. Polecam!
Składniki na serowe placuszki:
- 130 g mąki tortowej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 30 g serka śmietankowego
- 15 g masła
- 1 jajko
- 170 ml mleka
Dodatkowo:
- 200 g serka śmietankowego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka chrzanu (można dodać więcej)
- sól
- pieprz
- 150 g wędzonego łososia
- tłuszcz do smażenia
- szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie serowych placuszków:
W jednaj misce łączymy składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia i sól). W drugiej misce łączymy serek z rozpuszczonym masłem, dodajemy jajko i ubijamy kilka minut. Na koniec dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i ubijamy aż otrzymamy jednolite ciasto.
Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnie, smarujemy odrobiną tłuszczu, np. masłem i smażymy z dwóch stron malutkie placuszki (1 łyżka ciasta na placek). Placuszki przekładamy na talerz.
W misce łączymy serek ze śmietaną i chrzanem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na placuszki nakładamy trochę przygotowanego serka (ok. 1 łyżeczki), na wierzch kładziemy kawałki wędzonego łososia. Wszystko posypujemy posiekanym szczypiorkiem.