Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Sery zagrodowe – relacja z warsztatów kulinarnych Franke
Sery zagrodowe – relacja z warsztatów kulinarnych Franke
  • Sery zagrodowe – relacja z warsztatów kulinarnych Franke

W ostatni piątek 26 października w Warszawie w Smolna 8 Studio miałam okazję uczestniczyć w rewelacyjnych warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez markę Franke, których głównym tematem i produktem były sery zagrodowe.

franke logo - Sery zagrodowe – relacja z warsztatów kulinarnych Franke

Wspólnie z Anią z Czosnek w Pomidorach, Julitą z Wrząca Kuchnia, Beatą z Niebo na Talerzu i Anią z Ania Gotuje miałyśmy okazję zapoznać się z różnorodnymi smakami polskich serów zagrodowych.

W tą niezwykle aromatyczną i pełną smaków podróż zabrał nas największy znawca i promotor lokalnych serów – Gieno Mientkiewicz – człowiek niezwykły, który na co dzień przemierza Polskę wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu osób, które w zaciszu swoich gospodarstw produkują sery wyjątkowe, przygotowane z niezwykłą dbałością i miłością. Człowiek, który stworzył określenie „sery zagrodowe” i który wie o nich chyba wszystko 😊

5243 - Sery zagrodowe – relacja z warsztatów kulinarnych Franke

5300 - Sery zagrodowe – relacja z warsztatów kulinarnych Franke

Tego dnia mogłyśmy spróbować, a później przygotować dania z użyciem następujących serów:

Kozia rura – delikatny serek kozi, kwasowo-podpuszczkowy, jak twarożek
Pieczona Ritta – kozia ricotta zapieczona w piekarniku, w miarę słodka, nie solona
Wędzona Ritta – kozia ricotta wędzona w zimnym dymie z siana, mocny aromat dymu
Mr Wańczyk – ser krowi w typie limburskim, mocno aromatyczny, ale dość łagodny w smaku
Czarny Bez – ser krowi z suszonymi jagodami czarnego bzu, raczej wytrawny niż słodki
Bursztyn 12 – ser krowi, bardzo dojrzały i zwarty, o nutach nieco karmelowych
Frontiera Blue Jersey – ser krowi z przerostem pleśni, słony i słodki, nuty pieczarek i orzechów
Pijana koza – delikatny serek kozi w otulinie wytłoczyn z nalewek (czarna i czerwona porzeczka)

Gdy spotyka się grupa osób przepełnionych pasją i kochających gotować i jeść to takie spotkanie zawsze musi się zakończyć czymś pysznym. Tak też i było tym razem.

5346 - Sery zagrodowe – relacja z warsztatów kulinarnych Franke

5353 - Sery zagrodowe – relacja z warsztatów kulinarnych Franke

5371 - Sery zagrodowe – relacja z warsztatów kulinarnych Franke

5276 - Sery zagrodowe – relacja z warsztatów kulinarnych Franke

5424 - Sery zagrodowe – relacja z warsztatów kulinarnych Franke

5440 - Sery zagrodowe – relacja z warsztatów kulinarnych Franke

Po degustacji przystąpiłyśmy do gotowania.

W cudownej atmosferze i obłędnym, unoszącym się wszędzie aromacie serów powstawały przepyszne dania!

Tego dnia mogłyśmy spróbować Polędwiczek w kremowym sosie z dynią i pieczarkami od Beaty z Niebo na talerzu, Polędwiczki wieprzowej z sosem czekoladowo – serowym z  jabłkiem pieczonym z żurawiną i cynamonem oraz Carpaccio z buraków z serem Kozia rura i sosem z pomarańczy z rodzynkami i cynamonem od Ani z Czosnek w pomidorach, Ciasteczek serowych z jabłkiem i sałatki z serem Pijana Koza od Ani z Ania Gotuje, Muli w sosie serowo cebulowym i pieczonego sandacza od Julity z Wrząca Kuchnia i mojej Tarty z cukinią i wędzonym serem.

Na szczególne uznanie zasługuje też Firma Franke, która jest czołowym dostawcą produktów i rozwiązań do kuchni, i która to wyposażyła studio kulinarne w sprzęty z kolekcji Frames by Franke.

Frames by Franke to modułowa linia, która składa się z 44 elementów, pozwalających na efektowne i praktyczne aranżacje. Wszystkie urządzenia kuchenne możemy swobodne ze sobą łączyć, w rozmaitych konfiguracjach, tak by stworzyć jedną, spójną kompozycję.

028108DE 6D87 4A7D 850A 52292BC97A21 e1541235510751 - Sery zagrodowe – relacja z warsztatów kulinarnych Franke

fot. Bartosz Grzywna

Mnie najbardziej spodobał się wielofunkcyjny Piekarnik Frames by Franke – intuicyjny panel sterowania, komora pieczenia o dużej pojemności i opcja Kompletne Menu – pozwalająca na jednoczesne pieczenie na 4 poziomach różnych dań!

506129F4 B826 4677 8DE2 895765923D56 e1541235465578 - Sery zagrodowe – relacja z warsztatów kulinarnych Franke

fot. Bartosz Grzywna

D13BDA7D 5B2C 4D45 BE73 99A38129CC3B e1541235489130 - Sery zagrodowe – relacja z warsztatów kulinarnych Franke

fot. Bartosz Grzywna

5428 - Sery zagrodowe – relacja z warsztatów kulinarnych Franke

5452 - Sery zagrodowe – relacja z warsztatów kulinarnych Franke

Jak większość z Was wie, kilka miesięcy temu kupiliśmy nasz wymarzony dom i nie ukrywam, że liczyłam na to, że podpatrzę kilka ciekawych rozwiązań, które sprawią, że moja kuchnia będzie tą wymarzoną i wyjątkową. Tak też się stało! Zerknijcie tylko na katalog produktów www.franke.pl/ks OBŁĘD!!!

Z niecierpliwością czekam na kolejne warsztaty organizowane przez firmę Franke. Rewelacyjna, wręcz rodzinna atmosfera, świetni ludzie i wspólne degustowanie posiłków – tak powinny wyglądać każde warsztaty.

B26529AE 6760 43CB 9770 FB24709E06D6 e1541235365825 - Sery zagrodowe – relacja z warsztatów kulinarnych Franke

fot. Bartosz Grzywna

Poniżej podaję przepis na Tarte z cukinią i wędzonym serem

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki tortowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 125 g zimnego masła
  • 3-4 łyżki bardzo zimnej wody
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Składniki na nadzienie:

  • 1 por (tylko biała cześć)
  • 2 małe cukinie
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 130 g kwaśniej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 50 g startego sera Bursztyn
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół
  • 100 g wędzonego koziego sera (użyłam Wędzonej Ritty)

5645 - Sery zagrodowe – relacja z warsztatów kulinarnych Franke

Przygotowanie ciasta:

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i szybko wyrabiamy aż utworzą się okruszki przypominające bułkę tartą. Wtedy dodajemy tyle wody, by składniki się połączyły i otrzymamy jednolite ciasto. Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 minut.

 

Przygotowanie nadzienia:

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pora pokrojonego w plasterki. Gdy lekko się zeszkli dodajemy cukinię pokrojoną w plasterki, dodajemy trochę soli i dusimy aż zmięknie. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość smażymy kilka chwil, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.

W misce mieszamy jajka ze śmietaną, dodajemy starty ser Bursztyn i posiekane zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5670 - Sery zagrodowe – relacja z warsztatów kulinarnych Franke

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190-200 stopni. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i przekładamy do okrągłej formy do pieczenia tart o średnicy 24 cm. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy suchy groch lub fasole. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i podpiekamy jeszcze ok. 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika.

Piekarnik zmniejszamy do temperatury 180 stopni. Na podpieczony spód wykładamy podsmażone warzywa, które zalewamy masą jajeczną. Wierzch posypujmy pokruszonym wędzonym serem.

Tarte zapiekamy ok. 25-30 minut.

Przed podaniem posypujemy świeżo posiekanymi ziołami.

Smacznego!

Wpis powstał przy współpracy z Firmą Franke Polska. 
#Franke #makeitwonderfull 

5687 - Sery zagrodowe – relacja z warsztatów kulinarnych Franke

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź