W sklepie zobaczyłam dziś szparagi i nie mogłam się oprzeć! Musiałam je kupić! Usmażyłam je na masełku, dodałam rzodkiewki i szynkę parmeńską. Wisienką na tym daniu był sos holenderski.. puszysty, kremowy.. po prostu pyszny!
Składniki na smażone szparagi:
- 500 g zielonych szparagów
- 100 g szynki parmeńskiej
- 4 rzodkiewki
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
Składniki na sos holenderski:
- 2 żółtka jaj
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 60 g masła
- sól
- pierz
Przygotowanie sosu holenderskiego:
Masło rozpuszczamy. Żółtka ubijamy na parze z cytryną, aż będą puszyste. Powoli do żółtek dodajemy masło, łyżka po łyżce, ciągle mieszając. Gotowy sos powinien być kremowy. Na koniec doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie smażonych szparagów:
Szparagi myjemy i odłamujemy końcówki. Na patelni rozpuszczamy masło, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy szparagi i smażymy ok. 7 minut. Pod koniec smażenia posypujemy szparagi solą i pieprzem. Szparagi zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu, na którym smażyliśmy szparami przesmażamy rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki – dosłownie kilka sekund. Na koniec na rozgrzanym maśle przesmażamy bułkę tartą.
Ta talerzach układamy szparagi. Z plasterków szynki robimy różyczki i układamy je na szparagach. Wszystko posypujemy plasterkami rzodkiewki, bułką tarkę i posiekanym szczypiorkiem. Polewamy sosem holenderskim.