Dziś zapraszam na smażony kozi ser w cieście naleśnikowym z orzechami. Danie nie należy do dietetycznych ale smak wynagradza zbędne kalorie 🙂 . Przekąska wygląda bardzo efektownie, a jest łatwa i szybka w przygotowaniu!
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¾ szklanki wody
- sól
- pieprz biały
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- 200 g koziego sera dojrzewającego
- garść rukoli
- 30-40 g orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu płynnego
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 2 buraki
Przygotowanie:
W misce mieszamy mąki, sodę, kminek, dodajemy trochę soli i pieprzu. Stopniowo dolewamy wodę ciągle mieszając. Ciasto naleśnikowe będzie troszeczkę gęstsze niż zwykle, konsystencją będzie przypominać ciasto na pakore.
Buraki myjemy, owijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 45-60 minut. Upieczone buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Orzechy włoskie drobno siekamy, prażymy i dodajemy do nich miód i musztardę. Podgrzewamy kilka minut często mieszając.
W małym rondelku rozgrzewamy oliwę. Kozi ser kroimy na pół – na dwa równe plastry. Każdy plaster zanurzamy w cieście naleśnikowym i smażymy w głębokim oleju na złoty kolor. Wyjmujemy ser i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Na talerzu układamy plasterki buraków i posypujemy je rukolą. Na to kładziemy usmażony kozi ser. Na ser nakładamy uprażone orzechy z miodem i musztardą.