Szukacie pomysłu na szybki i prosty obiad? Koniecznie przygotujcie sos z mięsa mielonego z marchewkę i pieczarkami. Aromatyczny i pyszny doskonale pasuje do ryżu lub makaronu.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 250 g pieczarek
- 125 ml rosołu
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 300 g marchwi
- mała puszka kukurydzy konserwowej
- ½ szklanki mrożonego groszku
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle i oleju. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej mięso, zmniejszamy palnik i smażymy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki pokrojone w ćwiartki. Smażymy ok. 7 minut i zalewamy wszystko rosołem. Mieszamy i dodajemy pomidory i przecier. Dusimy na małym ogniu kilka minut po czym dodajemy obraną marchewkę pokrojoną w kostkę. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. Gdy marchewka jest już prawie miękka dodajemy do sosu groszek i odsączoną i wypłukaną kukurydzę. Dusimy jeszcze ok. 5-7 minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką z pietruszki.
Sos podajemy z ryżem lub makaronem.