Dziś kolejne pyszne i szybkie w przygotowaniu danie. Spaghetti z kalafiorem boczkiem i pistacjami to idealna propozycja na letni obiad! O tej porze roku kalafior smakuje najlepiej, do tego słone pistacje, boczek i rukola o lekko orzechowym smaku!
Składniki na dwie porcje:
- 1 mały kalafior
- 250 g makaronu spaghetti
- 150 g wędzonego boczku
- 40 g pistacji
- 1 garść rukoli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 2 łyżki tartego sera parmezan
- 100 ml wody
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy. Na patelni wytapiamy/podsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy jest już ładnie zarumieniony przekładamy go do miseczki.
Do tłuszczu wytopionego z boczku dodajemy masło przeciśnięty przez praskę czosnek i kalafiora podzielonego na małe różyczki. Podsmażamy kilka minut i zalewamy wodą, przykrywamy patelnię i dusimy aż kalafior zmięknie (około 5 minut). Po tym czasie odkrywamy patelnie i gotujemy aż woda odparuje. Do kalafiora dodajemy oliwę z oliwek, podsmażony boczek, pistacje i makaron. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy kilka minut. Na koniec dodajemy rukolę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem spaghetti z kalafiorem boczkiem i pistacjami posypujemy tartym parmezanem.