Lubicie buraczki? Jeśli tak, to koniecznie przygotujecie Spaghetti z pesto z buraków i gorgonzolą! Rewelacyjne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu danie, zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem. Koniecznie spróbujecie!
Składniki na dwie osoby:
- 250 g makaronu Spaghetti
- 150 g buraków czerwonych
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść orzechów włoskich
- 80 g sera Gorgonzola
- 50 g masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- 50 g parmezanu tartego
- 50 ml bulionu warzywnego
- pieprz
Dodatkowo:
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Makaron Spaghetti gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.
Buraki gotujemy do miękkości, obieramy, podlewamy bulionem, dodajemy orzechy, czosnek i miksujemy. Na koniec dodajemy tarty parmezan i dokładnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę z oliwek i buraczane pesto, dokładnie mieszamy po czym dodajemy pokruszony ser gorgonzola. Podgrzewamy aż ser się rozpuści. Na koniec dodajemy makaron, mieszamy i podgrzewamy kilka chwil. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem makaron posypujemy parmezanem, pietruszką i pestkami dyni.
Smacznego!
kulinarnesos.blogspot.com
Written on 25 lipca 2016
Za tradycyjnym pesto nie przepadam,więc może to mi przypadnie do gustu.;)
Pozdrawiam cieplutko.