Dziś zapraszam na szybki i pyszny obiad! Spaghetti ze szparagami i sosem pomidorowym to jak dla mnie połączenie idealne. Sos pomidorowy jest dużo lżejszy od sosów śmietanowych, a smażone szparagi są smaczniejsze od gotowanych – są jędrne i chrupiące. Idealne, wiosenne danie!
Składniki na sos pomidorowy:
- 300 g makaronu Spaghetti
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- ½ papryczki chili
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 1 pęczek zielonych szparagów (250 g)
- 100 g surowego, wędzonego boczku
- 1 łyżka oliwy
- sól
- świeża bazylia
- tarty ser parmezan
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 2-3 minut krócej niż zaleca producent). Odcedzamy i odstawiamy.
Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Przekładamy do miseczki.
Szparagi płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i odłamujemy twarde, łykowate końcówki. Kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy ok. 5 minut na tłuszczu wytopionym z boku. W razie potrzeby można dodać 1 łyżkę oliwy. Na koniec solimy szparagi.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekaną ostrą papryczkę. Smażymy wszystko kilka minut aż cebula się zarumieni po czym zalewamy pomidorami z puszki – w sezonie można użyć świeżych pomidorów. Dusimy aż nadmiar płynów odparuje. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Do sosu dodajemy szparagi i odcedzony makaron. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy kilka chwil.
Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem, boczkiem i listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
Kasia
Written on 24 kwietnia 2018
Przepiękne zdjęcia, a i przepis zacny. Wypróbuję go na pewno 🙂
Kuchnia Marty
Written on 25 kwietnia 2018
🙂 Dziękuję i mam nadzieję, że będzie smakować!