Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9131 - Spaghetti ze szparagami i sosem pomidorowym
2
Spaghetti ze szparagami i sosem pomidorowym
  • 9131 - Spaghetti ze szparagami i sosem pomidorowym

Dziś zapraszam na szybki i pyszny obiad! Spaghetti ze szparagami i sosem pomidorowym to jak dla mnie połączenie idealne. Sos pomidorowy jest dużo lżejszy od sosów śmietanowych, a smażone szparagi są smaczniejsze od gotowanych – są jędrne i chrupiące. Idealne, wiosenne danie!

9133 - Spaghetti ze szparagami i sosem pomidorowym

Składniki na sos pomidorowy:

  • 300 g makaronu Spaghetti
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • ½ papryczki chili
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

 

Dodatkowo:

  • 1 pęczek zielonych szparagów (250 g)
  • 100 g surowego, wędzonego boczku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • świeża bazylia
  • tarty ser parmezan

 

9128 - Spaghetti ze szparagami i sosem pomidorowym

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 2-3 minut krócej niż zaleca producent). Odcedzamy i odstawiamy.

Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Przekładamy do miseczki.

Szparagi płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i odłamujemy twarde, łykowate końcówki. Kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy ok. 5 minut na tłuszczu wytopionym z boku. W razie potrzeby można dodać 1 łyżkę oliwy. Na koniec solimy szparagi.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekaną ostrą papryczkę. Smażymy wszystko kilka minut aż cebula się zarumieni po czym zalewamy pomidorami z puszki – w sezonie można użyć świeżych pomidorów. Dusimy aż nadmiar płynów odparuje. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Do sosu dodajemy szparagi i odcedzony makaron. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy kilka chwil.

Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem, boczkiem i listkami świeżej bazylii.

Smacznego!

9146 - Spaghetti ze szparagami i sosem pomidorowym

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź