Duszona szynka w sosie własnym z dodatkiem suszonych grzybów to idealna propozycja na niedzielny obiad. Miękkie, rozpływające się w ustach mięso z gęstym i aromatycznym sosem idealnie pasuje do kaszy, ziemniaków lub śląskich klusek. To jedno z tych dań, które zawsze wychodzi i każdemu smakuje!
Składniki:
- 800 g szynki wieprzowej
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziela angielskie
- 1 łyżeczkę suszonego cząbru
- 1-2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 1 pietruszka
- 1-2 marchewki
- ½ selera
- 3 szklanek wody
- 1 garść suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki)
Przygotowanie:
Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i moczymy ok. 20 minut.
Szynkę płuczemy, oczyszczamy i kroimy w grube plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pokrojoną w grubsze pióra cebulę oraz obrane warzywa (marchew, pietruszka i seler) starte na tarce na dużych oczkach lub pokrojone w słupki. Smażymy aż cebula się zeszkli. Po tym czasie dodajemy mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek – szynkę smażymy z obu stron (około 1 minutę). Mięso i podsmażone warzywa przekładamy na naczynia żaroodpornego, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, cząber oraz namoczone grzyby. Całość zalewamy wodą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy/gotujemy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie lub zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 ½ godziny.
Pod koniec ewentualnie doprawiamy szynkę solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami lub kaszą.
MarcinF
Written on 10 stycznia 2022
I już mam pomysł na niedziele. Tradycyjny schabowy już mi się trochę przejadł, a myślę, że taka alternatywa to wyśmienity pomysł. Kucharzem specjalnie nie jestem i pewnie mój talerz będzie wyglądać nieco inaczej niż ten ze zdjęcia, ale liczy się smak 🙂