Uwielbiam lato! Ciepło, słońce i mnóstwo pysznych, sezonowych produktów! Dziś znowu będzie słodko – krucha i rewelacyjna w smaku tarta z sezonowymi owocami oblana lukrem jest idealna do popołudniowej kawy! Oczywiście możecie użyć dowolnych, ulubionych owoców 🙂
Składniki na ciasto:
- 225 g masła
- 110 g cukru
- 50 g brązowego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z ½ cytryny
- 300 g mąki tortowej
- ½ łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
- 1 kg jeżyn
- 120 g cukru
- sok z ½ cytryny
- 250 g borówek
- 200 g malin
Składniki na lukier:
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie ciasta:
Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem (białym i brązowy) oraz ze skórką i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z solą.
Zagniatamy ciasto na posypanym mąką blacie. Ciasto będzie dość miękkie.
Ciasto dzielimy na 2 części (¼ i ¾). Większą wykładamy okrągłą formę to pieczenia tart o wymiarach 25 cm. Mniejszą chowamy do lodówki. Formę z ciastem również chowamy do lodówki.
Przygotowanie nadzienia:
Jeżyny zasypujemy cukrem i skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy ok 15-20 minut aż otrzymamy gęsty dżem (można użyć też gotowego dżemu). Owoce odstawiamy żeby wystygły.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Na spód nakładamy dżem z jeżyn, następnie nakładamy borówki i maliny. Na owoce kruszymy pozostałe ciasto.
Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 40-45 minut.
Tarte studzimy.
Przygotowanie lukru:
W małej miseczce mieszamy cukier puder z roztopionym masłem, sokiem z cytryny i mlekiem. Jeśli lukier jest zbyt gęsty można dodać jeszcze 1 łyżkę mleka. Gotowym lukrem polewamy tarte.
Smacznego!
Aga
Written on 2 sierpnia 2016
Wygląda bajecznie, chętnie bym porwała kawałeczek do kawusi 🙂