Udka kurczaka w kremowym sosie to kolejny przepis na szybki i pyszny obiad, który przygotujecie od początku do końca w jednej patelni! Minimum wysiłku i sprzątania, a maksimum smaku 😉 takie obiady lubimy najbardziej.
Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 120 g surowego, wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 szklanka rosoły/bulionu z kurczaka
- 160 g (2/3 szklanki) śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 pęczek grubego szczypiorku
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Udka płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy solą i pieprzem – można też użyć ulubionej przyprawy do kurczaka i podsmażamy na patelni ok. 2 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Smażymy aż boczek się wytopi, a skórka kurczaka będzie złocista. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy kilka chwil i zalewamy wszystko bulionem. Zmniejszamy palnik i dusimy ok. 20-25 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyjmujemy ostrożnie udka, a do sosu wlewamy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż sos zgęstnieje. Na koniec do sosu, dodajemy sos sojowy oraz ponownie wkładamy kurczaka. Całość dusimy kilka minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy posiekamy szczypiorkiem.
Podajemy z młodymi ziemniaczkami.
Kasia
Written on 20 czerwca 2018
Muszę na pewno przetestować ten kremowy sos, bo u mnie w domu każdy lubi ziemniaki i do tego mięso, czy można też użyć np skrzydełek z kurczaka , bo u mnie są bardziej lubiane ? Możesz być pewna że jeszcze w tym tygodniu przetestuję ten przepis, bo danie wygląda smakowicie , czekam na więcej interesujących przepisów, pozdrawiam Kasia.
Kuchnia Marty
Written on 20 czerwca 2018
Kasiu, oczywiście mogą być skrzydełka 🙂