Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Wiosenna zupa Minestrone
Wiosenna zupa Minestrone
  • Wiosenna zupa Minestrone

Wiosenna zupa Minestrone to włoska zupa na bazie warzyw z dodatkiem fasoli i makaronu, który tym razem pominęłam. Chciałam przygotować lekką zupę z zielonych warzyw, które bez problemu otrzymamy o tej porze roku. Pyszna i aromatyczna! Tak naprawdę możecie przygotować ją z Waszych ulubionych warzyw.

Wiosenna zupa Minestrone

Dodatkowo chciałam zaprezentować Wam cudowny zestaw naczyń emaliowanych Emalia Polska Pleszew – Lavanda. Kto mnie zna ten wie, że uwielbiam lawendę. Nie tylko jej wygląd i zapach ale i smak. Gdy pierwszy raz ujrzałam lawendowe garnki wiedziałam, że muszę je mieć!

Oczywiście producent w swojej ofercie ma mnóstwo ciekawych wzorów i jestem pewna, że każdy z Was znajdzie coś dla siebie dlatego zachęcam Was do odwiedzenia strony zasmakujradosci.pl i zapoznania się z całą ofertą.

Wiosenna zupa Minestrone

Dodatkowo przypominam Wam, że przygotowałam dla Was prosty KONKURS, w którym do wygrania jest zestaw cudnych emaliowanych naczyń z serii Village od Emalii Polskiej Pleszew

Wybrałam naczynia emaliowane nie tylko ze względu na niepowtarzalny i  ponadczasowy design ale przede wszystkim za właściwości antybakteryjne i antyalergiczne! Za możliwość używania ich na każdym rodzaju kuchenek oraz na płycie indukcyjnej i wysokiej trwałości co w moim przypadku ma ogromne znaczenie.

Wiosenna zupa Minestrone

Składniki:

  • ok. 1 ½ litra bulionu warzywnego (włoszczyznę pokrojoną w kostkę zostawiłam)
  • ½ brokuły
  • ½ kalafiora
  • 100 g cukrowego groszku
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • ½ szklanki zielonego groszku
  • 100 g brukselki
  • 1 mała cukinia
  • garść szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 puszka (400 g) białej fasoli
  • 1 spory pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
Wiosenna zupa Minestrone

Przygotowanie:

Bulion doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy palnik i dodajemy do niego kolejno warzywa pokrojone w mniejsze części zaczynając od tych, które gotują się najdłużej – brukselkę, kalafiora podzielonego na mniejsze różyczki, fasolkę szparagową, groszek cukrowy i zielony, brokuły podzielone na różyczki, cukinię pokrojoną w kostkę i szpinak. Do zupy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie.

W międzyczasie na sicie odcedzamy białą fasolkę. Płuczemy ją pod bieżącą wodą. 2 łyżki fasoli odkładamy do kubka, a pozostałą dodajemy do zupy gdy warzywa są już miękkie.

Do fasolki, którą odłożyliśmy wlewamy 1 chochle zupy – całość miksujemy na gładki krem, który wlewamy do zupy. Gotujemy kilka chwil i dodajemy drobno posiekany koperek.

Smacznego!

Wiosenna zupa Minestrone
zasmakuj radosci logo - Wiosenna zupa Minestrone
pleszew logo - Wiosenna zupa Minestrone

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź