Takie angielskie śniadania to istna rozpusta! Yorkshire pudding z kiełbaskami i sosem musztardowo miodowym zachwyca smakiem! Delikatnie ciasto przypominające w smaku ciasto parzone i trochę omlet w połączeniu z białą kiełbasą i rewelacyjnym sosem musztardowo miodowym z wyczuwalną nutą cebuli wprawi każdego w dobry nastrój!
Składniki na ciasto:
- 2 jajka (klasa L)
- 225 ml mleka
- 130 g mąki tortowej
- ½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 250 g cienkiej białej surowej kiełbasy
- 2 łyżki oleju
Składniki na sos musztardowo miodowy
- 2 czerwone cebule
- 30 g masła
- 400 ml bulionu drobiowego
- 3 łyżki musztardy
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
Przygotowanie ciasta:
W misce ubijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę oraz sól i miksujemy na jednolite ciasta. Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Przygotowanie sosu musztardowo miodowego:
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli zalewamy ją bulionem, dodajemy tymianek i gotujemy aż płyn zredukujemy o połowę. Na koniec do sosu dodajemy musztardę wymieszaną z miodem i sosem Worcestershire. Gotujemy całość jeszcze ok. 3 minut po czym miksujemy na jednolity sos.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy kiełbasę. Gdy kiełbasa się już zarumieni zdejmujemy ją z patelni.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Naczynie do zapiekania (użyłam okrągłego o średnicy ok. 18-20 cm, może być też prostokątne) smarujemy tłuszczem, na spód układamy podsmażone kiełbaski i wstawiamy do piekarnika na ok. 7-10 minut by naczynie się zagrzało. Wyjmujemy z piekarnika formę z kiełbaskami i napełniamy przygotowanym ciastem. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na najniższą półkę na ok. 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180 stopni i pieczemy kolejne 10-15 minut. Ważne aby nie otwierać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia bo ciasto opadnie!
Yorkshire pudding z kiełbaskami podajemy z sosem musztardowo miodowym posypane świeżym tymiankiem.
Smacznego!