Zrazy z szynki w boczku z sosem z kurek i kaszą gryczaną to danie, które prawie każdy z Was potrafi przygotować. Nazywane zrazami zawijanymi, albo roladami śląskimi najczęściej podawane są z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi. Ja ten smak pamiętam z dzieciństwa.. moja mama często je robiła. Oczywiście zrazy były zawsze wołowe ale uważam, że szynka też świetnie do nich pasuje. Dodatkowo moje zrazy są „otulone” plasterkami boczku dzięki czemu mięso nie jest suche. Podane z pysznym i aromatycznym sosem z kurek – w końcu sezon grzybowy w pełni!
Składniki na zrazy 4 sztuki:
- 1 kg szynki wieprzowej (użyłam sznycel z szynki – wyszły 4 plastry ok. 1-1,5 cm grubości)
- 4 małe ogórki kiszone
- 2 cebule
- 150 g boczku wędzonego w kawałku
- 200 g boczku wędzonego cienkie plasterki
- 4 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka – korzeń
- kawałek selera – korzeń
- liść laurowy
- 2-3 ziela angielskie
- 2 łyżki tłuszczu do podpieczenia zrazów
- sól
- pieprz
- opcjonalnie kilka suszonych grzybów
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 łyżka masła
- 2 szklanki wody
Składniki na sos kurkowy:
- 250 g kurek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
Mięso myjemy kroimy w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Każdy plaster rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą, pieprzem i smarujemy musztardą. Ogórki i boczek kroimy w słupki, 2 cebule w pióra. Na środku każdego płata mięsa układamy ogórki, boczek, cebule i zawijamy w roladę. Każdą roladkę owijamy plasterkami boczku i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy zrazy z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę i selera, podsmażamy na tłuszczu, który został ze zrazów. Przekładamy do naczynia. Podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pokruszone, suszone grzyby. Dusimy wszystko w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni ok. 2 godzin.
Przygotowanie sosu z kurek:
W międzyczasie przygotowujemy sos z kurek. Grzyby czyścimy i płuczemy. Cebulę drobno siekamy w kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy kurki i smażymy przez ok. 5 minut. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do grzybów. Na patelnię wlewamy śmietankę i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Sos z kurek dusimy kilka minut, aby grzyby zmiękły posypujemy natką pietruszki.
Ja zrazy chciałam przygotować z sosem z kurek, ale równie dobrze można podać je z sosem, który powstał w trakcie duszenia mięsa. Wystarczy powstały sos zagęścić łyżką mąki rozbełtaną niewielką ilością wody, ewentualnie dodać odrobinę śmietanki 18% do zup i sosów i doprawić do smaku ulubionymi przyprawami.
Przygotowanie kaszy gryczanej:
Kaszę przebrać, opłukać i zalać zimną wodą w proporcji 1 : 2 (tzn. 1 szklanka kaszy, 2 wody). Do kaszy dodać masło (dzięki temu ziarenka nie będą się kleiły) i łyżeczkę soli . Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu wchłonięcia wody przez kaszę (nie powinna się mocno gotować!).
Smacznego!
Wiktor Gad przez Facebook
Written on 8 września 2014
Marta master chef czeka…
Kuchnia Marty przez Facebook
Written on 8 września 2014
To nie dla mnie 🙂
Marlena Minkiewicz przez Facebook
Written on 8 września 2014
Dziękuję za pomysł na niedzielny obiadek
Marta
Written on 8 września 2014
Cieszę się, że udało mi się zainspirować!