Od kilku dni miałam ochotę na zupę. Ciepłą, gęstą.. rozgrzewającą. Właśnie taka jest zupa krem z batata i dyni! Niezwykle aromatyczna, o słodko-ostrym smaku, idealnie zaspokoi nawet największy głód. To idealna propozycja na szybki i pyszny obiad.
Składniki:
- 600 g batata (słodkiego ziemniaka)
- 250 g dyni
- 250 g marchwi
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 czerwone cebule
- ok. 1 ½ litra wywaru warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz kolorowy
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka curry
Dodatkowo:
- ocet balsamiczny
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Bataty, dynię i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. W garnku rozpuszczamy masło i olej i podsmażamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy warzywa i smażymy kolejnych 5 minut. Po tym czasie warzywa zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 35-40 minut aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowanie dodajemy do zupy przyprawy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wlewamy mleko kokosowe. Miksujemy na gładki krem. Zupę gotujemy jeszcze kilka minut, ewentualnie doprawiamy do smaku.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i skrapiamy octem balsamicznym.
andzela88
Written on 18 lutego 2017
Nie przepadam za zupami, ale w tej jest „to coś”!
Pięknie sie prezentuje i pewnie tak smakuje 😛
Fajny blog pozdrawiam
generico
Written on 25 lutego 2017
Bardzo Smaczne! Jestem fanem zup krem!
Kuchnia Marty
Written on 25 lutego 2017
Ja też! A ta jest jedną z moich ulubionych 🙂
Ala
Written on 25 marca 2017
Ta zupa wygląda rewelacyjnie. Na pewno też tak smakuje 🙂